”Tämä oli heidän ratkaisunsa”

06.11.2019 - 14:57 Satu Ojala
Lähes 66 vuotta naimisissa ollut pariskunta halusi olla yhdessä elämänsä loppuun asti.

… ja meidän tulee sitä kunnioittaa, sanovat omaiset. Heidän vanhempansa löytyivät kuolleena kotoaan runsas viikko sitten.

Iäkäs pariskunta löydettiin kuolleena kotoaan Huittisissa lauantaina 26. lokakuuta. Ensimmäisenä 87-vuotiaan pariskunnan kotiin menivät omaiset, kun avuksi tulleelle henkilölle ei avattu ovea eikä puhelimeen vastattu. Omaishoitajana toiminut mies oli poliisin mukaan surmannut ensin vaimonsa ja sitten itsensä.
–Totta kai olimme järkyttyneitä, että he olivat päätyneet tällaiseen ratkaisuun. He olivat olleet naimisissa lähes 66 vuotta ja isä palvoi äitiä. He olivat todella läheisiä toisilleen. He olivat hoitaneet omat vanhempansa ihan loppuun asti ja olivat päät-täneet, että he eivät tule missään laitoksessa loppuaikojaan viettämään, sanovat omaiset.
Omaishoitajana toiminut mies oli huolehtinut perheen asioista siitä lähtien, kun puoliso sairastui. Pari kuukautta sitten puoliso joutui petipotilaaksi ja työ kävi omaishoitajalle raskaaksi.
–He saivat sen kaiken avun, jonka ottivat vastaan, mutta ihan kaikkeen he eivät olleet valmiita. Äidin intervallijakso oli sellainen, mihin hän ei halunnut mennä. He pelkäsivät, että joutuvat erilleen toisistaan.

Lue juttu loppuun  Lauttakylä-lehden numerosta 45 (6.11.2019)
Lauttakylä-lehden voit tilata tästä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Huittinen on panostanut omaishoitoon

Ensi vuoden budjettiesityksessä ohjataan toimintaan lisää varoja.
Edellisviikonloppuna sattunut tragedia on järkyttänyt Huittisten perusturvan henkilöstöä.
–Otimme tiedon pariskunnan kuolemasta järkytyksellä vastaan. Välittömästi ryhdyimme miettimään, ovatko kaupungin tarjoamat palvelut omaishoitajille kohdallaan. Voimme hyvällä omallatunnolla sanoa, että kaupunki on viime aikoina satsannut omaishoitoon ja tekee niin tulevassa budjetissakin, sanoo perusturvajohtaja Kristiina Piirala.
Perusturvan ensi vuoden budjetissa esitetään varattavaksi omaishoitoon 930 000 euroa. Vuonna 2018 summa oli 774 000 ja tänä vuonna 889 000 euroa.
–Meillä on 126 omaishoitajaa, joista 73 on yli 65-vuotiaita. Tämän vuoden alussa vakinaistettiin omais- ja perhehoidon avopalveluohjaajan virka, kertoo vanhustenhuollon johtaja Jaana Siltanen.
Avopalveluohjaaja Heli Ruohola sanoo, että vielä toistaiseksi omaishoitajilta on tullut sangen vähän suoria yhteydenottoja.
–Meillä on kaksi lähihoitajaa, jotka toimivat pelkästään omaishoitajien sijaisina. Töitä on heille riittänyt, sanoo Ruohola.

Lue juttu loppuun  Lauttakylä-lehden numerosta 45 (6.11.2019)
Lauttakylä-lehden voit tilata tästä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

KOMMENTIT
7. marraskuu 2019 - 15:45Nimimerkki: Jaakko
On ehdttomasti myös vanhustyön tehtävä kertoa ja markkinoida vanhuksille saatavilla olevista esim palvelutaloista joissa on hyvä asua. Toki omaistenkin kannattaisi ottaa selvää. Jos pelätään "laitokseen" joutumista niin se tarkoittaa että tiedotus ontuu.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.