Lypsylehmistä pistiäisiin

06.07.2018 - 05:25 Pipsa Vatanen
Tulevan mehiläistarhaajan Markku Kiviniemen mukaan alkuinvestoinnit eivät ole vaatineet suuria summia. –Olen hankkinut kalustoa, laatikoita ja kehiä. Mehiläisten hoidosta oppii joka päivä jotain uutta. Se pitää homman mielenkiintoisena.

Verkkohupullisen, valkoisen kokohaalarin ympärillä käy kova kuhina. Sastamalalainen Markku Kiviniemi on suojannut myös kätensä hanskoilla, jotta säästyy pistoilta. On aika aukaista mehiläispesän kansi.

−Kyllä täältä hunajaa löytyy, Kiviniemi iloitsee.

Mehiläistarhaajaksi hän on opiskellut viime syksystä asti, jolloin käynnistyi hunajantuottajavalmennus. Sen tavoitteena on kouluttaa maatalousyrittäjistä uusia mehiläistarhaajia.

Kiviniemellä on lypsykarjaa, mutta pitkään jatkuneen tuottajahintojen alenemisen vuoksi hän alkoi miettiä muitakin vaihtoehtoja. Hän haluaisi pääelinkeinonsa rinnalle mehiläistenhoitoa. Se täydentäisi tilan muuta toimintaa. (..)

Kouluttajana toimivan Lauri Ruottisen mukaan sivutoimiseen mehiläistarhaukseen kuluu noin 400−500 työtuntia vuodessa. Kun riittävä ammattitaito on saavutettu, hoitotyö yhtä pesää kohti on 5−10 tuntia vuodessa.

 

 

 

Lue juttu loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä
tai digilehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.