Hakasuon perhe vetää yhteensä reippaasti yli sata leukaa. Kesäkuussa kisataan ensimmäisen kerran lajin virallisista maailmanmestaruuksista.

05.06.2019 - 11:00 Mikko Perttunen
Oiva (vas.), Anni, Jyrki ja Mari Hakasuolla on yhteinen harrastus.

Samalla kun Jyrki ja Mari Hakasuo kertovat toistoleuanvedosta tavoitteellisena kilpaurheiluna, keikkuvat yhdeksänvuotias Anni ja kuusivuotias Oiva huolettomasti tangossa. Se mikä aikuisen kohdalla näyttäytyy urheiluna, onkin lapsille hyvin luonnollista. Mukulathan nyt ovat kiipeilleet ja keikkuneet maailman sivu.

–Muksut tulevat etenkin kesällä usein mukaan treeneihin, renkkuvat telineillä ilman mitään varsinaista ohjelmaa. Välillä keksitään jotain kivoja tavoitteita, esimerkiksi kuinka monta leukaa pystyy tekemään tietyn ajan sisällä, Jyrki sanoo.

–Mähän tein yksien treenien aikana sata leukaa. Joskus teen ihan samaa treeniä kuin aikuisetkin, Anni kehuu.

Liikunnan- ja terveystiedonopettajana työskentelevä Mari muistuttaa, että lasten pitää liikkua monipuolisesti. Hakasuon lapsillakaan ei ole menestyspaineita, vanhemmat vain toivovat, että jälkikasvu säilyttäisi liikunnallisen elämäntavan.

Koko perheen harrastus alkoi vuonna 2017. Jyrki-isä kävi ensimmäisen kerran SM-kisoissa kokeilemassa kaksi vuotta aiemmin ja uudestaan vuonna 2016. Kummallakin kerralla oli tuomisina pronssi, mutta jälkimmäisellä kerralla perhe oli seuraamassa kisoja, ja se poikikin todellisen mitalisateen: Seuraavana vuonna kaikki nimittäin palasivat kotiin kiiltävää kaulassaan.

–Äiti lähti sillä ehdolla, että lapsetkin tulevat, Anni sanoo virnuillen.

Se olikin sitten menoa.

–Kun kävin yksinäni, niin ei se vain oikein lähtenyt. Nyt on edelleen luja usko siihen, että kehitystä koko ajan tapahtuu, Jyrki sanoo.

–Sen jälkeen, kun tästä tuli koko perheen juttu, tämä on tosissaan vienyt mukanaan, hän jatkaa.

 

Leuanvedossa kisataan kesäkuun puolessa välissä historian ensimmäistä kertaa MM-mitaleista, ja niistä taistelevat Espoossa myös Hakasuot. Pohjakuntoa haetaan, ja on haettu, ystävän vanhaan talliin rakennetulta kuntosalilta, jossa Jyrki vetää treenejä 6–10 hengen kokoiselle porukalle.

–Aika usein meidän tulevat kisamme vaikuttavat treenin sisältöön, Mari sanoo hymyillen.

–Kaikkien tulokset leuanvedossa ovet kyllä parantuneet, Jyrki lisää.

Sisäkuntosalin lisäksi pihalla on myös ulkotreenipaikka, jossa perhe vietti varsinkin viime kesän helteillä aikaa. Kesällä treenien jälkeen on hyvä pulahtaa koko perheen voimin jokeen uimaan.

Hakasuot kertovat, että ilman omaa treenipaikkaa tulokset voisivat olla jotain ihan muuta kuin ne nyt ovat.

–”Ura” lähti selvästi nousuun, kun siirryimme tänne harjoittelemaan. Jos tätä paikkaa ei olisi, niin emme luultavasti olisi matkalla MM-kisoihin, Jyrki myöntää.

Suomessa kilpailutoimintaa on ollut jo kauan ja kisatelinekin on kehitetty täällä. Maailmalla kiinnostusta on herännyt esimerkiksi Puolassa ja Venäjällä. Yksittäisiä kisaajia MM-kisoihin tulee sieltä täältä, esimerkiksi Saudi-Arabiasta ja Brasiliasta.

 

Leuanveto jos joku on matalan kynnyksen laji. Periaatteessa missä tahansa maton-kuivaustelineessä pystyy vetämään leukoja, ja monien lenkkipolkujen varreltakin löytyy tankoja. Muita varusteita ei tarvita.

Vaikka leuanveto onkin Jyrki Hakasuon mukaan herkkä laji, on se myös yksinkertaisuudessaan kiinnostava, sillä kuka tahansa pystyy ainakin hieman hahmottamaan, kuinka hyvästä suorituksesta on kyse, ja miten tulos vertautuu omiin taitoihin. Huipputuloksiin ei tietenkään pääse ilman kokonaisvaltaista harjoittelua.
Myös kilpailullinen mutta kannustava yhteisö saa Hakasuon perheeltä kiitosta. Sekin tekee osallistumisen kisoihin omalta osaltaan helpoksi.

Viime aikoina leuanvedon taso on noussut lastenkin sarjoissa, mutta se ei Annia ja Oivaa paina.

–Hauskinta on se, kun saa tehdä perheen kanssa, Anni sanoo.

 

Hakasuon perheen huipputulokset:
Jyrki 44
Mari 33
Anni 15
Oiva 13
(Suomen ennätys kaikki painoluokat huomioiden 63 toistoa, naisille 46)

Toistoleuanveto
-Leukoja tehdään niin monta toistoa kuin vain jaksaa – ei aikarajaa.
-Hyväksytyssä vedossa leuan tulee näkyä alta katsottaessa tangon toiselta puolelta.
-Käsivarsien pitää käydä vetojen välissä suorana, tuomari antaa luvan seuraavaan vetoon.
-Heilurimainen liike on sallittu, mutta kisasuorituksessa kilpailijan etupuolella on pleksi, joka rajoittaa liikettä.
-Ote voi olla myötäinen tai vastainen, tai vaikka toinen käsi myötä- ja toinen vas-taotteessa.
-Hylätty veto ei pilaa koko suoritusta, vaan ne vähennetään kokonaistuloksesta.

 

Tämä ja monta muuta kiinnostavaa juttua kesälehdessämme.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.