Maata hallin alle

05.04.2017 - 09:32 Mikko Perttunen
Kaupunki on ostanut Takkulan alueelta kahdeksan hehtaarin peltoalueen, jonne ollaan kaavoittamassa tontteja teollisuudelle.

Huittisissa on myytävänä runsaasti hehtaareja teollisuus- ja liike-elämän tarpeisiin.
Talous on antanut vihjeitä ainakin vähittäisestä elpymisestä, mikä tarkoittaa sitä, että voi syntyä myös uutta liiketoimintaa. Huittisissa on tällä hetkellä tarjolla useita vapaita tontteja niin teollisuuslaitoksille kuin liikkeillekin.
–Nythän on ollut teollisuustonttien myynnin kannalta aika monta hiljaista vuotta. Siinä 2010–11 myytiin aika montakin teollisuustonttia vuodessa, mutta sen buumin jälkeen kysyntä on ollut aika satunnaista, Huittisten tekninen johtaja Ulla Ojala kertoo.
Huittisissa erityisesti ruoantuotantoketju on vahvistunut vielä entisestään. Jepuan Peruna osti hiljattain sillä aiemmin vuokralla olleen tontin omakseen.
–Se on sellainen ala, joka meille on luontaista, ja jossa meillä on hyviä toimijoita, mikä vetää puoleensa myös uusia yrityksiä, kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa kommentoi.
Vapaana olevat seitsemän teollisuustonttia ovat kokoluokaltaan 5000 neliön luokkaa. Ne ovat kaikki Jokilevon ja Koskuan alueella. Kolme Metsälinnankadulla sijaitsevaa tonttia on jo varattu, ja niiden kohdalla odotetaan tällä hetkellä ostajaehdokkaiden päätöstä.
–Ainakin sen verran on heräämistä havaittavissa. Näin suurta kiinnostusta ei ole ollut pitkään aikaan, Ojala paljastaa.
Lintuparventielle kaavoitetut kaksi tonttia ovat käytettävissä liike-, teollisuus- tai varastorakennuksille, joten niiden käyttörepertuaari on hieman tavallista laajempi.

Jo myynnissä olevien tonttien lisäksi on kaavoituksessa huomioitu teollisuuden tarpeita.
–Veljekset Mäkitalon hallin takana olevalle metsäkaistaleelle on kaavoitettu viisi teollisuustonttia, mutta se edellyttää Vallihaudankadun rakentamista, Ojala kertoo.
Vallihaudankatu tulee kulkemaan Metsälinnankadun myötäisesti sen pohjoispuolella. Lisäksi Metsälinnankadun varrella olevaan peltoalueeseen on tällä hetkellä meneillään yleiskaavan muutos maa- ja metsätalousalueesta teollisuusalueeksi.
¬–Se ei ole kaupungin omistuksessa, mutta näin ennakoidaan hieman tilannetta, Ojala selittää.
Iso teollisuustonttien kaavoitus on alkamassa Takkulassa, josta kaupunki on ostanut Vesiniityntiehen ja Huikankatuun rajoittuvan kahdeksan hehtaarin peltoalueen.
Lisäksi Maurialassa Lähteenperänkadulla sijaitsevan teollisuusalueen taakse on yleiskaavassa annettu mahdollisuus teollisuusalueen laajentamiseen. Kaupunki ei omista sieltäkään maata, mutta kaavallisesti on ajateltu teollisuusalueen jatkuvan pidemmälle valtatieltä.
Vampulassa ei ole tarjolla varsinaisia teollisuustontteja, mutta Yhdystien varteen on yleiskaavassa kaavoitettu yritystoimintojen alue. Lisäksi Gasumin biokaasulai-toksen ympäristöön on kaavoitettu yleiskaavassa teollisuusaluetta, jossa sallitaan myös ympäristöhaitat, kuten melu ja haju. Vampulan kunta myi aikanaan koko omistamansa kahdenkymmenen hehtaarin alueen Vambiolle.

Liiketontteja on Huittisissa tarjolla kolme. Sahkonkadulle on kaavoitettu kokonaisuus, jossa kolmen suuren liiketontin keskelle tulisi yhteinen parkkialue, johon olisi tulevaisuudessa yhteys myös Tokmannin tontilta. Pelttarin Autotalolle on myös huomioitu pieni laajennusvara.
–Siinä on niin sanottu hypermarkettitontti kaikkein näkyvimmällä paikalla valtateiden kaksi ja kaksitoista risteysalueella. Toivotaan, että alue tuosta herää. Sahkonkatu saa päällystyksen ja valot kesän aikana, Ojala kertoo.
Teollisuuden tarpeisiin tarjolla olevat noin puolen hehtaarin tontit ovat yritysasiamies Leena Hakasen mukaan juuri sitä kokoluokkaa, jota on eniten myyty. Hieman isompaa tonttia tarvitseva yritys voi hankkia vaikka kaksi vierekkäistä tämän kokoluokan palstaa. Pari vuotta sitten HK Scan haki ison profiilin tilaa tuotantolaitokselleen, ja vaikka Huittisten kanssa käytiin neuvotteluja, ei kaupunkiin uutta isoa työllistäjää saatu.
–Kyllä noita HK:n tyyppisiä tapauksia tulee todella harvoin, että iso yritys etsii isoa tonttia. Senhän takia monella kunnalla ei ollut valmiiksi kaavoitettuna niin isoa aluetta, Hakanen kertoo.
Hänen mukaansa ei ole oikein mieltä pitää niin isoa tonttia varalla siinä toivossa, että joku iso toimija innostuu rantautumaan paikkakunnalle. Mikäli sellainen tilanne joskus tulee vastaan, voidaan kaavoitus nopeimmillaan tehdä 6–7 kuukaudessa.
–Jos tulee kymmenen pientä, on se ehkä parempi, kuin jos turhaan odotellaan yhtä isoa, Hakanen muistuttaa.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.