Vesi on elämän ehto ja kehto

05.03.2019 - 05:22 Minna Karru
Ähtäriläiset Ari Virkamäki (vas.) ja Risto Mikkola kokosivat viime vuonna Eero Hiirosen kanssa professorin 80-vuotisjuhlanäyttelyn. Kaksikon mukaan 3-4 kuukauden työrupeama viisaan miehen ja hyvän kertojan kanssa kävi aikamoisesta elämänkoulusta.

On mies ja soutupaatti järvellä.
Mies kertoo, että hän voisi olla veneessä vaikka kuinka kauan ja vain katsoa vettä. Vaikka sitä miten valo leikkii veden pinnalla. Kyläläiset saattavat kuitenkin silloin ajatella, mitä se siellä veteen tuijottaa. Jos olisi onki mukana, asia olisi ihan toinen, mies jatkaa.

Mies on professori, kuvataiteilija Eero Hiironen. Hän puhuu taiteensa tärkeim-mästä teemasta, vedestä muutaman vuoden takaisella videolla.

Hiironen syntyi Huittisten Vakkilanmaassa vuonna 1938 ja kuoli viime vuonna Alavudella. Taiteilijantyötään hän teki Ähtärissä, jossa isännöi Pirkanpohjan taide-keskusta.
Viime viikolla hän oli päähenkilö Huittisten Kotiseutuyhdistyksen ja Sataopiston järjestämässä Risto Lauhasen puheenjohtamassa tilaisuudessa. Mukana olivat Hiirosen ystävät ja hänen kanssaan esimerkiksi näyttelyripustuksia tehneet ähtäriläiset Ari Virkamäki ja Risto Mikkola. (..)

Haponkestävästä teräksestä tekemillään kirkkailla teoksilla Hiironen halusi korostaa arvokkaan, puhtaan veden merkitystä. Hän sanoo videolla, ettei koskaan edes miet-tinyt saastuneen veden kuvaamista. Hän haluaa antaa positiivisen esimerkin. Mies kysyy, mitä ruman näyttäminen auttaisi. Vesi on se, mistä täytyy pitää huolta. (..)

Vesi on elämän ehto ja kehto.

 

 

 

Uuteen kouluun taidetta?

Hannele Paatero sen sanoi ääneen Eero Hiironen -tilaisuudessa.
–Kun Huittisiin nyt ollaan tekemässä uutta koulua, niin eikö voitaisi samassa yhteydessä hankkia koulun pihalle taidetta, vaikka joku Hiirosen työ. Vesihän sopii aiheena tänne erityisen hyvin.
–Kun taidehankinnan tekisi samaan aikaan rakentamisen kanssa, niin summa ei tuntuisi niin isolta, kun sen suhteuttaa rakennuskustannuksiin, hän jatkoi.
Moni muu yleisössä nyökytteli Paateron esitykselle.
Ari Virkamäki totesi, että koulu olisi senkin tähden sopiva paikka, että Hiironen oli koulutukseltaan opettaja, vaikkei sitä työtä pitkään tehnytkään.
Paatero korosti, että taidehankinta olisi myös kaupungin profiilin nostoa.

 

 

 

Lue jutut loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?
 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.