Broileritila säästää ympäristöä tuulivoima- ja bioenergiaratkaisuilla

04.10.2019 - 05:29 Mikko Perttunen
Jussi Oittinen kertoo, että jokainen tonni kauran kuorta tuottaa energiaa 4,5 megawattituntia. Tilalla viljellään kauraa, joka viedään Satarehulle. Toiseen suuntaan polttoaineeksi kulkeutuvat ytimensä menettäneet siemenet.

Keikyäläinen Oittisen broileritila lupautui hiljattain pilottitilaksi HKScanin Agrofood-ekosysteemihankkeeseen, jonka tavoitteena on rakentaa entistä vastuullisempi ja läpinäkyvämpi lihan sopimustuotannon malli.

Agrofood-ekosysteemissä vastuullisuustyön yhtenä kärkenä on hiilijalanjäljen pienentäminen, johon vaikuttaa merkittävimmin peltoviljely.

–Meillä viljellään esimerkiksi vehnää suoraan tilan eläinten rehuksi, kauraa Satarehulle ja rapsia elintarviketeollisuuteen, Jussi Oittinen kertoo.

Ei ole Oittisilla itsenäisestikään jääty tuleen makaamaan.

Energiantuotannon investointituen avittamana Oittisten tilalla on suunniteltu aurinkovoiman valjastamista. Kattotilaa on halleissa paljon, mutta vielä on pohdinnan alla, olisivatko maa-asenteiset paneelit kuitenkin paremmat tehokkuuden ja kanaloista ulos kulkeutuvan pölyn vuoksi.

–Sähköntarve on kesäaikaan suurimmillaan, mutta kesä-heinäkuu ovat kuitenkin usein melko tuulettomia kuukausia. Paneeleilla saataisiin lisäsähköä juuri siihen aikaan, kun sitä tarvitaankin.

 

 

 

 

Lue juttu kokonaisuudessaan  Lauttakylä-lehden numerosta 40 (2.10.2019)
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.