Vampulalainen Salli Jalonen on nähnyt monta aikakautta

04.07.2019 - 05:32 Marja-Liisa Hakanen
Salli Jalosta kävivät onnittelemassa hänen tyttärensä Raija Biström (takana vas.) sekä pojantytär Mari Jalonen ja tämän lapsenlapsi Hilda Ranta-Pere. Hilda täyttää syksyllä kaksi vuotta, joten hänellä ja päivänsankarilla on ikäeroa sata vuotta.

Palvelukoti Annalassa asuva Salli Jalonen on pukeutunut parhaimpiinsa. Yllä on pitsein koristeltu pusero, hartioilla pehmeä huivi ja kaulassa helmet. Puseroon on kiinnitetty myös presidentin keväällä myöntämä, Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali. Juhla-asuun onkin aihetta, sillä Salli täyttää 102 vuotta.

Salli Jalonen syntyi mynämäkeläisperheeseen 26.6. vuonna 1917 ja on yhdeksän sisaruksen parvesta ainoana vielä elossa. Kun häneltä kysyy, mikä lienee pitkän iän salaisuus, hän vain hymyilee ja vastaa, että eipä sitä voi tietää.

Jalosen tytär, Raija Biström kertoo, että äidillä on kyllä ollut pitkäikäisiä tätejä ja serkkuja.
–Yksi äidin serkuista eli 108-vuotiaaksi ja muitakin yli satavuotiaita sukulaisia hänellä on ollut, Biström muistelee. (..)

Vampulaan Salli Jalonen muutti vuonna 1943. Siellä hän avioitui ja sai kolme lasta, pojan ja kaksi tytärtä. Tyttäristä toinen, Raija Biström, asuu nykyään Ruotsissa ja hänen sisarensa Anneli Matuszewicz Australiassa. Veli on jäänyt Vampulaan.

Vampulassa Salli Jalosella oli pitkään oma yritys, kahvila Pirkka
–Sieltä sai kahvia, leivonnaisia ja voileipiä ja pajatsokin siellä oli.

Raija Biström muistelee, että kahvila toimi suunnilleen vuoteen 1960.

 

 

Paperilehdessä on mainittu Jalosen synnyinvuosi erheellisesti, oikea vuosi on 1917.

 

Lue juttu loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.