”Yhteisellä muistilla ei ole väriä”

04.05.2018 - 05:27 Satu Ojala
–Sisällissota on ollut julma ja ankara opettaja. Opetus on yksinkertainen: vallan saamista ja voittoa tärkeämpiä ovat rauha ja sovinto eikä rauhaa ole ilman koettua oikeudenmukaisuutta, tuumaavat Aarno Korpela (vas.) ja Uuno Kulmala.

Sata vuotta sitten Huittisten Loimassa Huhtaanloukolla otettiin oikeus omiin käsiin ja tehtiin hurjia veritekoja. Suomi oli ajautunut sisällissotaan ja Huittisissakin valta vaihtui useampaan otteeseen. (..)

Vapaussodan perinneyhdistyksen Huittisten osasto ja Huittisten seudun työväen perinneyhdistys haluavat nyt kulkea sovinnon tiellä.

–Muistovuosi voi parhaimmillaan merkitä sitä, että sisällissota ja sen pitkä jälki, jossa on paljon vaiettua, alkaa näkyä yhteisenä perintönä. Sekä punainen että valkoinen muisti haalistuvat yhteiseksi muistiksi, jolla ei ole väriä. Tällaisesta taustasta me kasvamme, tällaista perintöä kannamme yhdessä. Tämä ajatus on noussut keskeisesti esille, kun olemme päättäneet järjestää yhteisen seminaarin ja pystyttää merkiksi muisto- ja nimitaulun Loimankylään, kertoo Aarno Korpela.

 

 

 

Lue juttu loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä
tai digilehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.