Loimijoen möhnä luultavasti luonnollista

03.08.2017 - 06:55 Mikko Perttunen
Viime perjantaina Loimijoen vesi näytti Jokisivun kohdalla hyvinkin epämääräiseltä. Ilmiö ei ole kuitenkaan uusi. Lähes identtinern tilanne oli kaksi vuotta sitten elokuussa.

Viime alkuviikosta lähtien Loimijoen vesi sakeutui päivä päivältä, ja pinnalle kertyi laajoja lauttoja vihreää ja ruskeaa sakkaa. Ne olivat tämän viikon tiistaina jo ehtineet hajota, mutta Huittisten kaupungin ympäristöinsinööri Matti Forsman uskaltaa kuvien ja kuvailujen perusteella veikata, että mistään vaarallisesta tuskin on ollut kyse.
–Pari vuotta sitten elokuun lopulla oli aika tarkkaan samanlainen ilmiö, ja silloin otettiin myös näytteitä. Tuolloin kyseessä oli ihan luonnollinen asia eli tässä tapauksessa muun muassa silmä- ja viherleviä, Forsman kertoo.
Tuolloinkin Loimijoen pinta oli hyvin puuromainen, ja levät lisääntyivät usean päivän ajan vain hävitäkseen nopeasti.

Olosuhteet levämössön syntymiseen ovat otolliset, kun virtaamat ovat hyvin pieniä.
Yhtenä osana sopassa saattaa olla Kokemäenjokeakin värjännyt kuusensuopursuruoste. Levät ovat nopeita lisääntymään, joten ne saattavat puurouttaa seisovaa jokea nopeastikin.

 

 

Lue juttu loppuun 2.8. Lauttakylä-lehdestä
tai digilehdestä.

Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.