Vanha kunnantalo päivähoidolle?

03.03.2017 - 08:48 Satu Ojala
Sammun koulun ensimmäinen eskariryhmä aloitti lukuvuotensa vanhalla kunnantalolla syksyllä 2014. Kuvassa nykyiset kakkosluokkalaiset Olivia Lamminen (vas.) ja Siiri Heikkilä leipoivat tuolloin ryynimäisestä muovailuvahasta käärmeen ja lusikanvarren.

Huittisten varhaiskasvatus haluaisi saada käyttöönsä jälleen vanhan kunnantalon. Lasten päivähoidossa on paineita etenkin vuorohoidossa ja perhepäivähoidossa, jonne on tarvetta saada varahoitojärjestelmä kuntoon.
Vanhan kunnantalon tilat ovat saaneet kiitosta: sijainti on ihanteellinen, tilat ja pihapiiri ovat viihtyisät. 
–Vuorohoidon kysyntä on kasvanut niin paljon, että Kuninkaisissa musiikkiopiston naapurissa tilat ovat käyneet riittämättömiksi. Myöskään perhepäivähoidon varahoidolle ei ole löytynyt tarvittavia tiloja nykyisistä päiväkotikiinteistöistä, kertoo koulutusjohtaja Eija Mattila.
Vanha kunnantalo toimisi Mattilan mukaan vuorohoidon tilana ja perhepäivähoidon varahoitotilana hyvin, kunhan se ensin remontoidaan.
Kasvatus- ja opetuslautakunta esittää tekniselle palvelukeskukselle, että vanhan kunnantalon tilat remontoidaan varhaiskasvatuksen käyttöön niin nopeasti kuin mahdollista.
Kiinnostus vanhaa kunnantaloa kohtaan ilahduttaa teknistä johtajaa Ulla Ojalaa.
–On todella hienoa, että kunnantalo kiinnostaa. Näin tämä suojelukohde saataisiin jälleen käyttöön.
Talossa tehtiin julkisivuremontti, mutta sisätiloissa peruskorjaus on välttämätön ennen kuin siellä voidaan järjestää mitään toimintaa.
–Syksyllä ilmennyt putkirikko korjattiin, mutta remonttia ei viety eteenpäin, koska tulevasta käytöstä ei ollut tietoa. Taloon tarvittaisiin lisää wc-tiloja ja kaikki putket, sähköt, ilmanvaihdot ja pinnat kaipaavat korjausta.
–Neliöitä talossa on noin 700, joten remonttikustannukset ovat yli miljoona euroa.
–Vanhan kunnantalon remontti ei ole lähivuosien investointisuunnitelmissa, mutta sitä voidaan kyllä sinne esittää. Aikaisintaan remontti voisi valmistua niin, että talo olisi käytössä syksyllä 2018. Asiasta päättää kaupunginvaltuusto, sanoo Ulla Ojala.

Vuorohoitoon jonossa useampia lapsia
Varhaiskasvatusjohtaja Johanna Kortessalo-Ainasoja toteaa, että Kuninkaisiin tehdyt entiset ryhmiksen tilat on tehty aikoinaan 12 lapselle. Nykyään vuorohoitokäytössä oleva tila on tupaten täynnä.
–Lapset on jaettu kahteen ryhmään eli alle 3-vuotiaiden lasten ryhmässä on jo 12 lasta. Kaikkiaan vuorohoidossa on kirjoilla vajaat 40 lasta. Tälle keväälle on vielä useampia hakemuksia jonossa, sanoo Kortessalo-Ainasoja.
Kortessalo-Ainasoja sanoo, että vanha kunnantalo tarjoaisi riittävät tilat niin varahoidolle kuin vuorohoidollekin.
–Toiveenani on, että samoissa tiloissa voitaisiin järjestää avointa päiväkotitoimintaa, jota olisi tarjolla kotihoidossa oleville lapsille. Avoimeen päiväkotiin  voisivat lapset tulla esimerkiksi kerran viikossa, jolloin voitaisiin järjestää vaika vauvajumppaa.
–Toiminnasta ei aiheutuisi kuluja eikä henkilöstöä tarvittaisi yhtään enempää, sanoo Johanna Kortessalo-Ainasoja.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.