Ukkospilvessä syntyvä sähkövirta on arvaamaton ja vaarallinen

02.08.2019 - 05:07 Pipsa Vatanen
Salama on vain yksi osa ukkospilven rajuutta. Turvallisimpia paikkoja ukkosella ovat sisätilat. Kuva: Roine Piirainen

Ukkoskesä alkoi Suomessa rytinällä ja kesäkuussa salamoi paljon Huittisissakin. Keskimäärin Huittisten alueella salamoi noin 200 kertaa kesässä, Satakunnassa noin 3 000 kertaa. Ukkoset ja salamointi painottuvat touko-syyskuulle.

Miten salamalta voi suojautua, Ilmatieteen laitoksen ukkostutkija Antti Mäkelä?

–Turvallisimpia paikkoja ukkosella ovat sisätilat. Mutta silloinkaan ei kannata koskea esineisiin, joiden kautta salamavirta voisi tulla rakennuksen sisälle.

–Talon katolle voi asentaa ukkosenjohdattimen, joka sieppaa salaman. Kaapeli kuljettaa sähkövirran turvallisesti maahan, jolloin se neutralisoituu ja purkautuu lämpönä. Taloa korkeampi ja noin 10 metrin päässä kasvava puu toimii myös ukkosenjohdattimena.

–Auto on turvallinen suojautumispaikka, mutta yleisen harhaluulon mukaan se ei suinkaan johdu kumirenkaista. Auton umpimetallinen kori muodostaa Faradayn häkin, joka ei päästä salamaa sisätilaan vaan johtaa sähkövirran renkaan yli maahan. Jos salama iskee autoon, ihminen on suojassa, mutta auto todennäköisesti hajoaa.

–Vaarallisinta on mennä puun alle suojaan. Jos salama iskee puuhun, sähkövirta hyppää käytännössä aina ihmiseen, koska ihminen johtaa paremmin sähköä. Ukkosilmalla ei myöskään kannata lähteä vesille.

 

 

 

Lue Tahtoo tietää -juttu loppuun tämän viikon Lauttakylä-lehdestä.
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.