Vaikka rookata ja nätätä – Huittinen kuuluu puhheessa

01.11.2019 - 05:17 Minna Karru
–No semmosta mää miätein että kuuluuks se huittislaisuus puhheessa? Kyl maar! totesi suomen kielen opiskelija Nelli Mäkitalo Huittisten Kotiseutuyhdistyksen ja Sataopiston järjestämässä tilaisuudessa.

”Sit mää koitin puhua kirjakiältä. Herra siunatkoon ku mää häpesin itteeni. Se ei onnistunu, ei lainka.” Toisaalta: ”Ei huittislaisella oo mitään omaa murretta vaan niinku normaali niinku puhetyyli.”

Kommentit löytyvät Nelli Mäkitalon keväisistä huittislaisista murrenauhoituksista. Hän teki Satakuntalaisuus puheessa -hankkeen nimissä 18 nauhoitusta lasten, nuorten aikuisten, keski-ikäisten ja eläkeläisten kanssa.

–Arkista kielenkäyttöä tallentui nyt parisenkymmentä tuntia.

Hankkeen aiemman vaiheen nauhoitteista löytyy vain yksi huittislainen puhuja.

–Ja sekin vain sen takia, että murteenkerääjä oli puhuttamassa yhtä säkyläläistä, jonka luokse samaan aikaan osui huittislainen kyläilemään, Mäkitalo kertoo.

Nauhojen purkaminen teksteiksi ja sanojen analysointi erikseen on hidasta puuhaa, joten Mäkitalolla on vasta ensihavaintoja huittislaisen murteen piirteistä.

–Inessiivissä huittislainen käyttää yhtä ässää: misä, täsä, tosa. Konsonantit kahdentuvat: levveetä, assuu. Diftongit avartuvat: oli sua siinä viäresä. Tavuraja muuttuu: mullon, täällon, siinon.

–Persoonapronomineissa käytetään muotoa mää ja sää.

–Lisäksi on omia murresanoja, vaikka rookata eli tavata, kohdata ja nätätä eli kaunistaa, viimeistellä turhamaisenkin huolellisesti.

Ja tietysti ne imperfektimuodot e:llä.

 

 

Lue juttu kokonaisuudessaan Lauttakylä-lehden numerosta 44 (30.10.2019).
Lauttakylä-lehden voi tilata täältä.
Oletko jo ladannut Lauttakylä-lehden Raitti-mobiilisovelluksen?

 

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.