Elmerin hiihtovoima Jämin putkesta

01.03.2017 - 10:32 Sari Mäkelä
Elmeri Lehtinen sijoittui pronssille Hopeasomman loppukilpailussa. Kilpaileminen kiinnostaa ja harjoitteluun panostetaan entistä enemmän.

Treeneissä ja kisoissa pari kertaa viikossa.

Huittislaisen Elmeri Lehtisen talven pääkisa, Hopeasomman loppukilpailu Lempäälässä, meni nappiin. Kotiin tuomisena oli pronssimitali 13-vuotiaiden kolmelta kilometriltä vapaalla hiihtotavalla.
–Hiihto meni hyvin, ei siinä varmaan paljon parannettavaa olisi ollut. Latu oli raskas, vaikka mittaa oli vähän lyhennetty liian vauhdikkaan laskun vuoksi. Jyrkkiä mäkiä ja tiukkoja mutkia löytyi, kommentoi Elmeri.
Hän kuitenkin arvelee, että sijoitus olisi voinut olla parempikin, jos lumitilanne olisi parempi Huittisissa ja kotikonnuilla pääsisi harjoittelemaan.
–Hiihtämään oppii hiihtämällä. Jos täällä olisi kunnon ladut, niin voisi myös testata suksivoiteita eri tavalla, tietää Elmerin äiti Kati Kärki-Lehtinen, joka kiertää Elmerin ja 10-vuotiaan Vernerin kanssa kisoja ja voitelee poikien sukset.
–Huonolle ladulle ei kilpasuksien kanssa voi mennä, suksien pohjiin tulee niin helposti naarmuja. Nytkin hiotutimme pohjat ennen Hopeasompaa.
Lehtisen perheen hiihtokolmikko onkin käynyt syyskuusta lähtien hiihtämässä Jämin hiihtoputkessa. Putken mitta yhteen suuntaan on 625 metriä.
–Olemme käyneet Jämillä joka viikko kerran ja viikonloppuna vielä toisenkin kerran, jos ei ole ollut hiihtokisoja.
Elmeriä on valmentanut neljä talveajämijärveläinenPia Lahti.
–Aluksi valmentaja neuvoi käsien käytössä, ne piti saada nopeammiksi ja lähemmäksi vartaloa. Myös kropan asentoa on katsottu, kertoo Elmeri.
Kati Kärki-Lehtinen on huomannut, että iän myötä Elmeri on sisäistänyt aina paremmin valmentajan neuvot.
Kesäisin Elmeri ja Verneri harrastavat yleisurheilua ja he käyvät Jyrki Välkkysen yleisurheilutreeneissä. Kesäisin pojat vetävät myös sauvatreeniä. Elmeri aloittaa hiihtokauden jälkeen voimaharjoittelun painoilla. Tähän asti voimaharjoittelu tehty oman kehon painolla.
Lehtisen koko perhe on hiihtänyt harrastusmielessä. Pojista kaksi nuorinta innostuilajista kilpailumielessä.
–Ensimmäiset kisani olen hiihtänyt 4–5-vuotiaana Lujan kisoissa Kännölässä. 6-vuotiaasta kiersin myös junnucupia, mitä Vernerikin nyt kisaa, kertoo Elmeri.
–Hiihtämisessä kasvaa kunto ja siitä tulee hyvä olo. Hyvä tehdä jotain, ettei vaan ole paikoillaan. Tykkään enemmän vapaasta hiihtotyylistä, kun siinä ei tarvita niin paljon voitelua.
Kilpaurheiluun satsaaminen vaatii paljon aikaa, kun pari kertaa viikossa ajetaan treeneihin tai kisoihin. Matka Jämille kestää yli tunnin. Treenaamassa he ovat käyneet myös Tampereen ja Lempäälän tykkilumilla.
–Auto on aina täynnä tavaraa – parit sukset kummallekin pojalle, voideboksit, voitelupöytä, vaihtovaatteita, eväitä ja aggregaatti, että saan tarvittaessa kuumennettuakin suksenpohjia, kertoo Kati Kärki-Lehtinen.
–Kisoihin mennään ajoissa, jotta ehditään testata kahdet suksiparit kummallekin ja valita paremmat. Monesti olen jo kotona edellisiltana laittanut suksiin pitoa, mutta kisapaikalla niitä muutetaan tai lisätään, jos eivät ole hyvät. Toisilla suksilla hiihdetään kilpailu ja toisilla lämmitellään sekä tutustutaan latuun ennen lähtöä.
Elmeri sanoo katsovansa hiihdossa vuoden kerrallaan. Toimittajan kysyessä Lahden MM-kisoista ja hiihtoidoleista, nuorimies sanoo, että ehkä hän voisi sinne tähytä joskus itsekin.
–Ei minulla ole ketään hiihtäjää ylitse muiden, kaikki ne ovat hyviä. Lahden MM-kisoista en usko kultaa Suomeen, mutta hopeaa ja pronssia kyllä. Aion kyllä katsoa hiihtoja nyt kun sain uuden telkkarinkin.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.