Tallipaikat vaihtuivat ratsutukseen

01.02.2017 - 00:00 Satu Ojala
Tintin Nokitatti valmistautuu kevään 3-vuotiaiden laatuarvostelukarsintaan, joka on keväällä Ypäjällä. Nokitatti on Anna-Mari ja Ville Rehakan oma hevonen.

Anna-Mari Rehakka on touhunnut pienestä pitäen hevosten parissa. Ville Rehakka on tehnyt koneurakoita usealle taholle.

Anna-Mari ja Ville Rehakka ottivat syksyllä paperia ja kynän esille ja laskivat. Heillä oli hoitohevosia, mutta numerot osoittivat, että toiminta ei ole kannattavaa. Asiat piti miettiä uusiksi.
–Vuokrapaikoista ei voi periä sellaista hintaa, jotta toiminta olisi kannattavaa. Tämän saman ongelman kanssa painivat monet muutkin tallit, sanovat Rehakat.
Pariskunta päätti ottaa tallin kokonaan omaan käyttöön. He remontoivat sitä ja siirsivät tarhat uuteen paikkaan. Omia hevosia on kaksi, Suomen pienhevonen Tintin Nokitatti ja pikkuponi Peikko. Suomenhevosori Voiveikko on leasing-hevonen ja on jalostusoriina varsin suosittu.
–Kaksi paikkaa on varattu ratsutushevosia varten. Eli ostamme hevosia, joita ratsutan pari kuukautta ja sen jälkeen hevonen myydään eteenpäin. Joka kuukausi toinen hevosista vaihtuu uuteen.
–En osta mitään ”raakileita” vaan hevosia, joista saa koulutettua kilpahevosen, mutta en lähde kouluttamaan ravihevosia. Joka päivä on pakko selailla myynti-ilmoituksia, millaisia hevosia on milloinkin tarjolla. Kaupantekoa ei saa jäädä miettimään, sillä kaupat voivat näin mennä ohi suun.
Ratsuttamisessa Anna-Mari testaa, mihin hevoset taipuvat. Hän treenaa niillä kentällä, maneesissa ja  ajaa niitä kärryillä paljon.
–Itse on oltava varma siitä, mitä tekee. Jos luot epävarmuutta, hevonen näkee sen heti. Ihminen ei saa pelätä eikä varsinkaan näyttää sitä hevoselle. jos näin käy, peli on menetetty. Hevosella on pitkä muisti.
–Jos hevonen on päästään terve, ei sillä ole sellaista ongelmaa, joka ei olisi voitettavissa. Pitää vain olla rauhallinen, sanoo Anna-Mari.
Hevosten koulutuksen lisäksi Anna-Mari Rehakka palasi äitiysloman jälkeen entiseen ammattiinsa. Hän jatkaa kampaajan töitä äitinsä Hilkka Majakulman perusta-massa kampaamossa.
–Teen näitä molempia töitä niin, että kun kampaamossa on kiirettä, teen töitä siellä ja sitten olen vähemmän hevosten kanssa ja toisin päin, sanoo Anna-Mari Rehakka.

Tekemiset yhteiseen yritykseen

Anna-Marin puoliso Ville Rehakka on tehnyt koneurakointia kymmenen vuotta. Nyt he ovat yhdistäneet kaksi toisistaan poikkeavaa yritystoimintaa yhdeksi eli Kone- ja Ratsutuspavelut Rehakka Ay:ksi.
–Teimme aluksi Pajusen Arton kanssa turvehommia yhdessä. Olin Mäkitalolla töissä, mutta näitä omia töitä alkoi tulla sen verran, että jäin vuotta myöhemmin pois Mäkitalolta, kertoo Ville Rehakka.
Rehakalla on kaksi traktoria, joista toinen on koko ajan turvesoilla ja toisella ajetaan lietettä, kalkkia ja tehdään kaivuutöitä.
–Välillä molemmat traktorit ovat lietteenajossa ja kesäisin turpeenajossa.
Rehakan suurimpia työllistäjiä ovat Jarttu Oy, Emomylly, Arto Pajunen Oy ja Veljekset Mäkitalo Oy. Lisäksi hän ajaa Jepuan Perunalta perunankuoria Emomyllyn biokaasulaitokselle. Tammi-maaliskuussa Rehakalla on lisäksi kalkinlevitystä. Maatalous on Rehakan merkittävä työllistäjä.
–Itseni lisäksi työllistän yhten työntekijän, kertoo Ville Rehakka.

Kommentoi asiallisesti

Kirjoita kommenttisi selkeästi ja napakasti. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise. Toimitus lukee kommentit ennen julkaisua ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Rakentavasti kriittiset, asialliset kommentit ovat tervetulleita.