”Niin pitkälle kuin ranteet ja pää riittää”

27.12.2013
Markus Koskisella oli mitalisuorituksissa allaan Volvo 142. Samalla ajokilla lähdetään myös ensi kauteen.

Huittisten UA:n Markus Koskinen saavutti jokamiesluokassa Länsi-Suomen aluemestaruuspronssia.

16-vuotias huittislainen Markus Koskinen sijoittui hienosti kolmanneksi taisteltaessa jokamiesluokan Länsi-Suomen aluemestaruuksista nuorten luokassa.
Kisaan kuului neljä osakilpailua, joista kolmen parhaan tulokset ratkaisivat. Koskisen onnistuneimmat suoritukset tulivat elokuussa Laitilassa ja syyskuussa Porissa. Hän oli molemmissa kilpailuissa kakkostilalla kardaanivetoisella 70-luvun Volvo 142:aan.
–Porissa taso oli huomattavan kova. Siellä tultiin niin lujaa kuin Volvosta lähti ja tehtiin tilaa, että päästiin ohi, nuorimies muistelee. Kilpakumppaneita oli parisenkymmentä.
Ensi vuodelle on monenlaisia suunnitelmia, mutta erityisesti Markusta kiinnostaa nuorten SM-kisa, joka järjestetään hänelle hyvin tutulla Kokemäen Risteen radalla.
–Siellä olisi tarkoituksena mennä niin pitkälle kuin ranteet ja pää riittää. Tavoitteena on finaalipaikka.
Paikallisia urheiluautoilijoita ja huittislaisten Koskisen ja Haaviston ”jokkisperheiden” yhteistä Hyssinperä Racing Teamia edustava Markus istui ratin taakse jo kymmenen ikävuoden vaiheilla. Ensimmäinen ajokki oli Pasi-isän kilvistä poistama Volvo 340. Sille annettiin runtua Nanhialla pellolla.
–Sitten kun mummun nurkat alkoivat olla mullin mallin piti siirtyä treenaamaan Kokemäen radalle, Markus naureskelee.
15-vuotiaana eli viime vuonna hän sai osallistua ensimmäisiin kilpailuihin. Voittojakin on jo päästy maistelemaan: Markus voitti keväällä Kuninkaisten jokkisradalla järjestetyn Huittisten Laatupalvelu JM:n kaikki kolme nuorten luokan lähtöä.
Ensi vuonna harrastukseen panostetaan vielä enemmän. Tarkoituksena on osallistua ns. EVK-sarjaan, jossa taso on kovempi, koska kuskeja tulee ympäri maata.
Huittisissa jokkiksen pariin mahtuisi enemmänkin nuoria. Markus Koskisen ikätovereita on harrastajina vain kaksi, Joni Haavisto ja Eero Tuomola.
Markuksen mielestä kyseessä on joka tapauksessa kiinnostava laji.
–Jos vain vauhdista tykkää ja autojen kanssa pelaamisesta, niin voin suositella.
Vaikka touhu jokkiskisoissa voi näyttää aika rämäpäiseltä ja nopeudetkin nousta toiselle sadalle, pahempia kolhuja sattuu kuskeille harvoin. Markus on telonut pari kertaa rannettaan, mutta vakavampaa ei ole sattunut.
–Yhtään kertaa en ole vielä autoa edes kieputtanut. Lähellä kyllä on ollut, mies hymyilee.

Marko Dahlman

 

Urheilulajit: