Amanda Kotaja vietti Lontoossa elämänsä jännittävimmät viikot

18.09.2012

Pyörätuolikelaaja osallistui kolmelle matkalle.
Päämatkalta tuli neljäs sija.

Lontoon paralympialaiset jäivät pyörätuolikelaaja Amanda Kotajan mieleen elämysten ja suurten tunteiden tapahtumajaksona.
–Jännittävintä taisi olla asettautuminen ensimmäistä kertaa kisalähtöön 400 metrillä. Toinen erittäin jännittävä hetki oli tietysti satasen finaali, jossa oli myös paineita tosi paljon. Tavoittelin pronssia, mutta en ole varsinaisesti pettynyt neljänteenkään sijaan, tulihan se hyvällä ajalla.
Aika oli todella hyvä: 17- ja 19-vuotiaiden ME ja samalla romuttuivat myös Euroopan ennätykset 17-vuotiaista naisten sarjaan saakka. Tavoitteena ollut pronssi jäi vain 0,14 sekunnin päähän.
3.1.1995 syntyneen Amanda Kotajan kehityskaari on menestymisistä huolimatta vasta alkuvaiheessa.
Kotajan kisamatkoina Lontoossa olivat 400 ja 800 metriä sekä kolmantena päämatkana 100 metriä.
–Ohjelma oli minulle ihan hyvä. Pääsin kahdella ensimmäisellä matkalla tutuksi stadionin kisarutiineihin, joten päämatkalla tarvitsi enää keskittyä omaan kilpailusuoritukseen. Palautustakin ennen satasta oli ihan riittävästi.
Vaikka kilpailusuoritukset olivat jännittäviä, muistelee Amanda kaiken kisoihin liittyvän olleen mieliin painuvia kisakylää ja urheilijoita myöten.
–Oli myös hienoa, että kotiväki, isä (Matti), äiti (Tuuli) ja sisko Iiris olivat viikon kisoja seuraamassa. Lisäksi oli muitakin lähikannustajia. Lontoossa vietin elämäni kaksi parasta viikkoa.
Amanda Kotajan kehitys on viime ja tänä vuonna ollut huimaa.
–Viime vuonna nousin ensimmäistä kertaa kansainväliselle tasolle ja maailman rankingissa satasella seitsemänneksi. Viime vuonna myös ensimmäistä kertaa asetettiin Lontoo tavoitteeksi.
Kotaja opiskelee ja valmentautuu toista vuotta Mäkelänrinteen urheilulukiossa Helsingissä.
–Ensimmäisinä harjoittelu- ja kisavuosina perhe oli erittäin tärkeässä roolissa. Nyt on eri asia, kun opiskelen ja valmentaudun täällä. Minulla on erittäin hyvä valmennustiimi. Valmentajana toimii Rauno Saunavaara yhdessä Marko Hyytiäisen kanssa ja kolmantena tiimiimme kuuluu fysioterapeutti Maarit Kurki.
–Pari viikkoa ehdin olla lukiossa ennen Lontoota ja nyt seuraa karu paluu arkeen. Toisaalta nyt on hyvä vaihe paneutua opiskeluun, koska urheilusta pidetään pientä taukoa ennen peruskuntokauden alkamista ensi kautta varten.

Urheilulajit: