Juhlavuoden kulttuuritapaus

31.05.2017 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen mahtuu monenlaisia tapahtumia. Huittisissa juhlavuoden kulttuuritapaukseksi voi jo nyt ennustaa presidentti Risto Rytistä kertovaa musiikkinäytelmää, joka nähdään Rytin nimikkosalissa joulukuussa.
On hienoa, että Rauman kaupunginteatteri tuo näytelmän Rytin synnyinsijoille. Meillä on hyvä sali, jonne kyllä kelpaa tuoda tasokkaita esityksiä. Salin tekniikka ei tietenkään ole ammattiteatterin tasoa, mutta soveltamalla saadaan varmasti hyvä esitys aikaan.
Salin ääni- ja valotekniikka uusittiin pari vuotta sitten ja äänentoistojärjestelmään lisättiin induktiosilmukka. Sen ansiosta myös huonokuuloiset voivat nauttia entistä paremmin esityksistä.
Ryti-salin käytöstä on Huittisissa kannettu aika ajoin huolta. Esimerkiksi megaluokan konsertteja sinne ei mahdu, mutta on paljon muita tapahtumia, joihin reilut 400 paikkaa riittää mainiosti. Tarvitaan kuitenkin aktiivista markkinointia, laajemmaltikin kuin omalla paikkakunnalla.
Visiitille voisi houkutella esimerkiksi teatterintekijöitä ja tanssijoita maakunnan pääkaupungista Porista, miksi kauempaakin. Vierailut monipuolistaisivat paikkakunnan kulttuurielämää ja toisivat salille lisää käyttöä. Myös vierailijat hyötyisivät kun toisivat esityksensä aivan uuden yleisön ulottuville.
Satakunnan kunnissa vierailee kesäkuussa Läntisen tanssin aluekeskuksen tuke-ma Kesäkulkurit -tanssikiertue. Valtaosa kiertueen aikataulusta on jo lyöty lukkoon, mutta vielä on vapaitakin päiviä, joita kunnat voivat varata. Olisiko siinä yksi esitys, johon kannattaisi heti tarttua?