Äänestäminen lähemmäs ihmistä

31.01.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Presidentinvaali on ratkennut ja Sauli Niinistö saanut kansalta vahvan kannatuksen toiselle kaudelleen.

Vaalikampanjan aikana Huittisissa poikenneet ehdokkaat totesivat, että presidentinvaali on ennen kaikkea henkilövaali, joka kiinnostaa siksi ihmisiä enemmän kuin muut vaalit.

Äänestysaktiivisuudessa kiinnostus ei silti juuri näy. Valtakunnallisesti äänestysprosentti tipahti selvästi, sillä kuusi vuotta sitten se oli ensimmäisellä kierroksella 72,8 ja nyt se jäi 69,9 prosenttiin. Huittisten äänestysprosentti 69,7 tosin oli himpun verran parempi kuin kuusi vuotta sitten, jolloin päästiin 69,2 prosenttiin.

Hurraamista ei luvussa silti vieläkään ole, sillä se jäi kuitenkin alle koko valtakunnan ja myös Satakunnan (70,6) äänestysprosenttien. Myös levikkialueeseemme kuuluvien Keikyän (68,1) ja Kiikan (68,5) äänestysalueilla jäätiin alle valtakunnan prosenttiluvun.

Ennen vanhaan varsinainen vaalipäivä oli juhlapäivä, jota varten saatettiin jopa pukeutua tavallista paremmin. Kun ääni oli annettu, juotiin vaalikahvit. Nykyään tilanne on toinen. Valitettavan moni näyttää ajattelevan, ettei äänestäminen ole niin tärkeää.

Jotta väki saataisiin vilkkaammin uurnille, äänestäminen pitäisi tehdä mahdollisimman helpoksi ja ennakkoäänestyspaikat viedä sinne, missä ihmiset muutenkin liikkuvat. Varsinkin isoissa kaupungeissa näin on jo tehty hyvin tuloksin. Äänensä on voinut antaa esimerkiksi kauppakeskuksessa tai kirjastossa. Myös Sastamalassa saattoi äänestää marketissa.

Kun voi äänestää samalla kun käy muilla asioilla, se käy nopeasti ja jouhevasti. Sen sijaan, että pitäisi varta vasten lähteä tiettyyn paikkaan tiettynä aikana. Viemällä äänestyspaikkoja entistä enemmän ihmisten keskelle pidetään vaaleja muutenkin paremmin näkyvillä.