Kaikki tuki tarpeen

30.11.2016 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Kun Huittisiin viime syksynä saapui monta kymmentä nuorta turvapaikanhakijaa, moni paikkakuntalainen taisi olla aika lailla varpaillaan. Vähitellen tulokkaiden elämä Huittisissa ja vastaanottokeskuksessa asettui uomiinsa ja asiat ovat sujuneet pääosin hyvin.

Tänään vastaanottokeskuksen toiminta päättyy ja sen tilalle perustetun perhe-ryhmäkodin toiminta alkaa. Maanantaina kaupunginhallitus päätti käynnistää maahanmuuttajanuorten kotouttamishankkeen Elä ja osallistu Huittisissa.
Päätös on varmasti viisas. On tärkeää, että Huittisiin asettuvat nuoret eivät jää ul-kopuolisiksi, vaan pääsevät vähitellen todella kiinni paikalliseen elämänmenoon.
Kotouttaminen vaatii monen tahon yhteistyötä. Avainasemassa on perheryhmä-koti, mutta myös koulutoimen, yritysten ja yhdistysten panosta tarvitaan.
Koulutuksen ja työn lisäksi nuoret tarvitsevat tekemistä vapaa-aikaansa. Jo tähän mennessä vapaaehtoisten toimijoiden nuorille antama aika on ollut arvokasta.
Huittinen ryhtyy nyt rakentamaan omaa kotouttamismalliaan, mutta hyviä vinkkejä saa varmasti esimerkiksi Punkalaitumelta, joka sai tänä syksynä Etno-palkinnon onnistuneesta kotouttamishankkeesta.
Naapurissa on saatu maahanmuuttajat kotoutumaan, viihtymään ja osallistumaan aktiivisesti paikkakunnan elämään. He ovat kouluttautuneet ja saaneet Punkalaitumen yhdistyksillä ja yrityksillä on ollut merkittävä rooli kotouttamisessa. Toivottavasti myös Huittisista edelleen löytyy vastaavanlaista kiinnostusta ja halua auttaa nuoria maahanmuuttajia.