Rakentamisen laatu tarkkaan syyniin

30.10.2019 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Lauttakylän uuden koulun rakentaminen on ollut Huittisissa tapetilla pitkään. Pääasia keskustelusta on liittynyt koulun tulevaan paikkaan, mutta mielipiteitä on vaihdettu myös siitä, millainen uuden opinahjon pitäisi olla.

Alkuvuonna naapurikunta Punkalaidun tiedotti uuden yhteiskoulu-lukion rakentamisesta. Tiedote oli otsikoitu Hirsi hurmaa Punkalaitumella. Se kuulosti sen verran kiinnostavalta, että Lauttakylä-lehti päätti käydä katsastamassa, millainen punkalaitumelaisten uudesta koulusta on tulossa.

Helmikuussa (LL 13.2.) julkaistussa jutussa kerrottiin, että Punkalaitumen koulurakennuksessa panostetaan laatuun ja turvallisuuteen. Ikävä kyllä tämä mielikuva romuttui viime viikolla, kun julkisuuteen tuli tieto, että rakentamisessa on mennyt paljon pieleen.

Punkalaitumen Sanomat uutisoi, että projektissa on ollut runsaasti ongelmia alusta lähtien. Rakentamisessa on havaittu uskomaton määrä vikoja ja puutteita, jotka ovat viivästyttäneet koulun valmistumista.

Naapurin kouluasiaa on seurattu myös Huittisissa. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa keskusteltiin viime talvena vilkkaasti siitä, että meillä voitaisiin ottaa mallia punkalaitumelaisten koulurakentamisesta. Mallia voidaan toki ottaa ainakin sillä mielellä, että vältyttäisiin vastaavalta kokemukselta.

Välillä tuntuu siltä, ettei Suomessa enää osata rakentaa, niin paljon vastaavanlaisia tapauksia tulee ilmi. Kyse lienee kuitenkin enemmän siitä, että hinta on usein määräävämpi tekijä kuin laatu. Kilpailutuksessa hinta tahtoo helposti painaa enemmän kuin laatu.

Aina ei myöskään riittävästi valvota, millaista jälkeä syntyy. Punkalaitumella valvonta toimi ja virheisiin on nyt puututtu, joskaan kaikkea ei vielä ole korjattu.

Uusien kiinteistöjen rakentaminen ja niiden kunnossapito vaatii kunnilta isoja satsauksia. Se näkyy myös Huittisten ensi vuoden budjettiesityksessä, johon sisältyy useita kiinteistökohteita. Yhdenkään kohdalla ei ole varaa virheisiin, jotka syystä tai toisesta kerryttäisivät lisälaskua.