Oikea-aikainen tiedottaminen tärkeää

29.11.2017 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palveluverkkoselvitys on herättänyt Huittisissa aika lailla keskustelua. Selvitys on tarpeellinen, jotta tiedetään  millaiseen tulevaisuuteen päivähoidossa ja koulumaailmassa pitää varautua.
Kyse on hyvin isoista asioista, jotka vaikuttavat monien huittislaisten perheiden elämään. Siksi myös asian pohjustus lapsivaikutusten arviointia varten olisi pitänyt tehdä erityisen huolellisesti.
Nyt se ei mennyt ihan nappiin, ja Suttilassa syntyi aikamoinen hätä ja huoli oman koulun tulevaisuudesta (s. 3).

Muutostilanteissa asioiden valmistelun, oikein kohdennetun ja oikea-aikaisen tiedottamisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Jälkiviisaus on aina huonoa viisautta, mutta tulevia tilanteita varten voidaan ottaa opiksi.

Lapsivaikutusten arviointityöskentely tuotti kuitenkin paljon kiinnostavaa tietoa siitä, mitä koululaiset ajattelevat omasta koulustaan ja mahdollisista muutoksista.
Oppilaiden kommentit kertovat, että joka koulusta löytyy paljon hyvää, esimerkiksi jokaisessa alakoulussa näyttää olevan hyvä yhteishenki. Yläkoulussa kehuja saivat muun muassa opetuksen laatu ja mukava henkilökunta.
Huolenaiheita ja ikäviä asioitakin nousi esiin. Esimerkiksi kiusaamista, jota on monin keinoin Huittisten kouluissa yritetty kitkeä, näyttää edelleen olevan lähes jokaisessa opinahjossa.

Palveluverkkoselvityksen tuloksia tutkaillaan vielä sivistyslautakunnassa ennen kuin päätöksiä tehdään. Toivottavasti myös lasten ja nuorten mielipiteet todella otetaan huomioon. Kun heitä on nyt Huittisissa ensimmäisen kerran näin laajasti kuultu, olisi sääli, jos tuloksista ei poimittaisi mitään käytäntöön.