Rennosti, ilman paineita

29.08.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Vampulan Urheilijat on vuosikymmeniä järjestänyt lapsille ja nuorille yleisurheilun viikkokisoja, jotka kesä toisensa jälkeen keräävät uskomattoman määrän osallistujia. Viikkokisoihin osallistuvat tietysti Vampulan omat pienet yleisurheilijat, mutta mukana saattaa olla kisailijoita muualtakin Huittisista sekä kesäasukkaiden ja -vierailijoiden jälkikasvua.

Tänä kesänä helle taisi välillä verottaa osallistujamäärää, mutta joka kerta Vampulan urheilukentällä oli silti useampi kymmenen innokasta. Jollain ihmeen tavalla viikkokisojen suosio on aina vain kestänyt, vaikka maailma ja lasten ja nuorten elämä on monella tavalla muuttunut.

Yksi suosion salaisuus lienee se, että viikkokisat ovat matalan kynnyksen kisat. Kaikki yrittävät tietysti parastaan, mutta ilmapiiri on sellainen, ettei kenenkään tarvitse tuntea mahdottomia paineita.

Viikkokisojen kaltaiset mahdollisuudet harrastaa liikuntaa muiden kanssa, yleisurheilukerhot ja kaikki muu seurojen nuorisotoiminta on tärkeämpää kuin usein ehkä huomataankaan.

Kun pienestä pitäen tottuu säännölliseen liikkumiseen, on hyvä mahdollisuus, että liikunta kuuluu elämään myös aikuisena. Jos kaikki Vampulan viikkokisoissa tenavaikäisenäurheilleet jatkaisivat liikkumista myös aikuisena, sillä
olisi myös yhteiskunnallisesti ja kansanterveydellisesti iso merkitys.

Alkuvuonna julkistettu valtakunnallinen koululaisten kuntoa mittaava Move-raportti kertoo huolestuttavia asioita. Esimerkiksi sen, että iso osa lapsista ja nuorista ei pääse kyykkyyn eikä pysty istumaan selkä suorassa. Tämä osoittaa, että jo monen yläkouluikäisen kehon liikkuvuus on pelottavan huono.

Miten liikunnan kipinä sytytetään ja saadaan hehkumaan, on melkoinen haaste. Erilaisia matalan kynnyksen mahdollisuuksia liikkumiseen tarvittaisiin myös teini-ikäisille. Jotakin, jossa voisi vaan rennosti ”höntsäillä” eikä tarvitsisi miettiä suorittamista. Murrosiässä nuoret kokevat jo monenlaisia muita paineita ja jos niitä liittyy myös liikkumiseen, se jää helposti kokonaan.

Jotakin on asian eteen joka tapauksessa tehtävä, muuten tulevaisuuden työikäiset ovat todella huonokuntoisia ja siihen ei yhteiskunnalla ole varaa.