Sujuvasti joka suuntaan

28.02.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Huittisten linja-autoasema oli pitkään yksi maan vilkkaimmista, muttei taida olla enää, sillä kaupungin kautta kulkevat bussivuorot ovat viime vuosina vähentyneet.
Yhtenä syynä on varmasti ollut halpabussiyhtiöiden tuleminen markkinoille ja lippujen hintojen romahtaminen.

Seurauksena on ollut kierre, jossa perinteisten bussiyhtiöiden matkustajat ovat vähentyneet, minkä seurauksena myös vuoroja on vähennetty. Ja kun vuoroja on vähennetty, ihmiset ovat joutuneet keksimään esimerkiksi työmatkaliikenteeseen muita vaihtoehtoja, muun muassa kimppakyytejä. Se taas on vähentänyt bussimatkustajia vielä lisää.

Joukkoliikennettä kuitenkin tarvitaan ja esimerkiksi Sastamalan kaupunki on nostanut tuoreessa elinvoimaohjelmassaan yhdeksi tavoitteeksi liikenneyhteyksien kehittämisen.

Naapurikaupungissa pidetään tärkeänä muun muassa paikallisliikenteen kehittämistä ja linjaautovuorojen lisäämistä Sastamalan, Tampereen, Huittisten ja Porin välillä.
Elinvoimaohjelmassa todetaan, että Tampereen läheisyys voi taitavasti hyödynnettynä tuoda Sastamalaan uusia asukkaita ja yrityksiä. Tätä tavoiteltaessa myös sujuvalla joukkoliikenteellä on tärkeä merkitys.

Huittisista käydään töissä eniten Sastamalan, Tampereen ja Porin suunnalla. Turun suuntaan ei bussilla enää pysty kulkemaan, sillä vuoroja on vähennetty niin paljon, etteivät ne enää palvele työmatkalaisia. Turun suuntaa ei silti kannattaisi unohtaa, sillä samoin kuin Sastamala näkee Tampereen paikkana, josta voitaisiin houkutella uutta väkeä, Huittinen voisi tähyillä Turun suuntaan.

Ideoita joukkoliikenteen kehittämiseen löytyy esimerkiksi Antti Salmisen tekemästä selvityksestä, johon myös Huittisten päättäjien kannattaisi tutustua.