Iso, yhteinen huolenaihe

27.11.2019 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Pohjoismainen hyvinvointikeskus julkaisi keväällä raportin (What’s new about adolescent drinking in the Nordic countries?), jonka mukaan nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt kaikissa Pohjoismaissa 10–15 vuoden aikana. Raporttia varten on käyty läpi satoja pohjoismaisten nuorten juomatottumuksia käsitteleviä tutkimuksia.

Aika yleinen käsitys taitaa muutenkin olla, että nykynuoret eivät juo yhtä paljon kuin nuoret esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Tämän tiedon valossa tuoreen kouluterveyskyselyn tulokset Huittisissa tuntuvat hätkähdyttäviltä. On todella huolestuttavaa, kun 17,8 prosenttia yläkouluikäisistä kyselyyn vastanneista kertoo olevansa todella humalassa vähintään kerran kuussa (s. 20–21). Luku on suuri myös satakuntalaisittain, jopa valtakunnallisesti.

Ravisuttavaa on sekin, että kannabiskokeilut ovat kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisten keskuudessa aika yleisiä. Vähintään kerran viikossa kannabista käyttäneiden osuus ikäluokasta on valitettavasti suurempi kuin isoissa kaupungeissa Porissa, Tampereella ja Turussa.

Alkoholin ja huumeiden saaminen ei näytä olevan nuorille ongelma. Aina on joku, joka sitä välittää.

Nuorten alkoholikokeilut ovat ainakin osalle vanhempia tuttu asia, mutta heidän voi olla vaikea uskoa, että moni yläkoululainen on tuttu myös kannabiksen kanssa.

Onneksi asiaan on nyt tartuttu ja tilanteelle pyritään tekemään jotakin. Viranomaiset sekä lasten ja nuorten kanssa työskentelevät ovat tietysti valppaina, mutta erityistä valppautta vaaditaan vanhemmilta. Sen paremmin alkoholin kuin huumeidenkaan kanssa ei ole leikkimistä.

Paras keino pitää omasta jälkikasvusta huolta on se, että vanhemmat tietävät tarkkaan, missä lapset liikkuvat ja kenen kanssa. Ei ole lainkaan huono ajatus, että 2000-luvun alussa Huittisissa toiminut, vanhemmista ja muista vapaaehtoisista koottu Huisku-partio saataisiin uudelleen toimimaan. Huisku kierteli keskustaa viikonloppuiltaisin ja vaikka se aluksi nuoria ärsyttikin, lopulta he oppivat myös luottamaan siihen. Jos kylillä jotain sattui, käännyttiin Huiskun aikuisten puoleen.

Partiolle olisi varmasti myös tässä ajassa tilausta.