Naapuriapua puolin ja toisin

27.09.2017 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Ennen vanhaan varsinkin maalla jätettiin usein ovet lukitsematta, jos talon väki vain käväisi jossain. Jos oltiin kotona, ovia ei välttämättä lukittu edes yöksi. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, eivätkä ihmiset ole enää yhtä luottavaisia kuin ennen.
Jokaisen on syytäkin olla varovainen, sillä nykyään ei voi tietää, millaista väkeä kotinurkilla liikkuu. Esimerkiksi asuntomurroista on kokemusta myös Huittisissa. Heinäkuussa murtauduttiin keskustassa kerrostaloasuntoon ja äskettäin Loimijoentiellä olevan kiinteistöön.

Poliisi peräänkuuluttaa vanhan ajan huolenpitoa naapureista. Kun lähtee reis-suun, on hyvä pyytää joku pitämään taloa tai asuntoa silmällä ja ottamaan postit talteen. Saman voi tehdä vastavuoroisesti, kun naapuri on poissa kotoa.
Syksyn pimeät illat houkuttelevat myös rötöstelijötä, varsinkin jos talo on tyhjillään ja syrjäisellä paikalla. On hyvä painaa mieleen, jos näkee outoja kulkijoita, poikkeuksellista liikennettä erikoiseen aikaan tai jotain muuta, joka ei normaalisti kuulu omaan ympäristöön.

Kaikkea ei voi aina estää, mutta valppaus voi osoittautua hyödylliseksi. Huono idea ei ole valaista kotinurkkia kirkkaasti pimeään aikaan. Hyväksi avuksi on jois-sakin tapauksissa osoittautunut myös riistakamera, joka tallentaa pihapiirin tapahtumia.
Kaikenlaisia konsteja kannattaa käyttää, sillä omalle kohdalle osuva murto on ikävä tapaus. Vaikka aineelliset menetykset eivät suuria olisi, on vieraan tunkeutuminen omaan kotiin henkisesti kova paikka.