Koko yhteisö huolehtii

27.06.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Nuoret haluavat olla yhdessä, porukalla. He ovat energisiä, puhuvat ja nauravat kovalla äänellä, töniskelevät ja nahistelevat kaverillisesti keskenään. Aikuiset tulkitsevat sen usein häiriköinniksi.

Nuoret kokeilevat rajojaan ja aiheuttavat aikuisten mielestä monenlaista harmia. Mekkalointi sinänsä ei ole vaarallista, kunhan sitä tehdään jossain, missä se ei häiritse muita.

Esimerkiksi kauppojen aulatilat eivät ole oleskelutiloja, mutta niissä nuoret usein Huittisissakin ovat. Ja isossa joukossa syntyy aina hiukan näyttämisenhalua, sen voimalla tehdään tyhmiäkin asioita.

Aikuisia nuorten käytös ärsyttää, ehkä joskus pelottaakin. Nuoret taas kokevat, että heitä ei hyväksytä sellaisina kuin he ovat eikä heillä oikein ole paikkaa, jossa he voisivat vapaasti viettää aikaa toistensa kanssa. Vaikea yhtälö, kun nuorisotilat ja niiden aukioloajat kaupungin nuorisoklubilla ovat rajalliset.

Huonoa käytöstä,ei tietenkään voi hyväksyä. On silti hyvä nähdä niiden taakse. Enemmän kuin pahantahtoisuudesta, kyse on usein pahasta olosta. Kaikkien nuorten elämä ei ole ongelmatonta ja sen takia tarvitaan koko yhteisön välittämistä.

Nuorisotyöntekijät ja vartiointiliikkeen väki ovat jatkuvasti tekemisissä nuorten kanssa ja kuuntelevat heidän murheitaan. Mutta kuuntelevatko kaupungin päättäjät?

Nuorisovaltuusto edustaa paikkakunnan nuorisoa ja onkin aktiivisesti vaikuttanut moniin asioihin, esimerkiksi nuoriso-ohjaajan palkkaamiseen. Mielipiteitä ja toiveita olisi silti hyvä kysyä joskus muiltakin nuorilta.

Nuorisoystävällisessä Huittisten kaupungissa päättäjät voisivat jalkautua nuorten keskelle ja kysyä heiltä suoraan, mitä he odottavat kotikaupungiltaan. Jos nuorille saadaan riittävästi mielekästä tekemistä ja paikkoja joissa viettää aikaa, sillä voi olla joidenkin kohdalla iso vaikutus koko elämään.