Yhteispelillä, turvallisesti

25.10.2017 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Pitkän linjan liikennekouluttaja Unto Pentinmäki toteaa tänään Lauttakylä-lehdessä (s. 14–15), että kaikki liikenteessä on asennetta. Asenne kertoo muun muassa omista liikennetavoista ja suhtautumisesta muihin liikkujiin.
Entistä enemmän liikenteessä näkee autoilijoita, jotka eivät piittaa lainkaan kanssakulkijoista. Heitä eivät näytä nopeusrajoitukset koskevan, eivätkä he selväs-tikään ajattele liikenneturvallisuutta.
Näille ratinpyörittäjille on ilmeisesti tärkeintä se, että pääsee etenemään mahdollisimman nopeasti. He tekevät vaarallisia ohituksia, puikkelehtivat täpärästi edellä menijöiden ohi, eivätkä tunnu tietävän, mitä esimerkiksi ohituskieltomerkki tai keltainen viiva tarkoittavat.

Välinpitämättömyys näkyy myös tilanteissa, joissa tiellä on jo sattunut jotakin ikävää, esimerkiksi hirvikolari. On tapauksia, joissa useampikin perässä tuleva on surutta ajanut jo yliajetun eläimen päältä hidastamatta lainkaan, vaikka tien pos-kessa on auto hätävilkut päällä.
Paitsi maanteillä, huolettomasti ajellaan myös taajamissa. Huittisten keskustassa vaarallisia tilanteita syntyy muun muassa silloin, kun autoilija pysähtyy suojatien eteen päästämään jalankulkijoita kadun yli. Viereistä kaistaa ajava ei nimittäin läheskään aina pysähdy, ja on useimmiten onnenkauppaa, ettei satu onnettomuutta.

Jokainen piittaamattomuudesta johtuva onnettomuus on turha. Kaikkien liikenteessä liikkujien pitää noudattaa liikennesääntöjä, sillä liikenne on yhteispeliä. Ellei oma turvallisuus huoleta, muita ei kuitenkaan saa asettaa vaaraan.