Hävikkiruoka käyttöön

25.04.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Suomen talous on lähtenyt usean vaikean vuoden jälkeen nousuun. Myönteinen vire näkyy monella alalla ja jokainen positiivinen viesti antaa vauhtia talouskasvulle ja nousukaudelle. Kaikilla ei silti mene hyvin. Yhteiskunnassa on paljon heitä, joiden henkilökohtaisessa elämässä ei ole tapahtunut mullistavaa muutosta parempaan suuntaan.

On sairautta, työttömyyttä ja niiden seurauksena rahavaikeuksia, joiden takia pitää esimerkiksi miettiä, voiko tässä kuussa ostaa lääkkeensä, saako vuokran maksettua ja ruokaa pöytään. Tällaisessa tilanteessa oleville apu on varmasti tervetullutta.

Kaikki ovat nähneet uutiskuvia, joissa jonotetaan ruokakasseja. Kuvat kertovat usein isojen kaupunkien tilanteesta. Yhtä lailla apua tarvitaan myös pienemmillä paikkakunnilla ja onneksi sitä taas saadaan, sillä Huittisissakin alkoi viime viikolla EU:n ruoka-apukassien jako.

Kasseja jaetaan kerran kuussa ja ne sisältävät pääasiassa kuivatuotteita ja säilykkeitä. Hyvä sekin, mutta ihanne olisi, jos saatavilla olisi ainakin silloin tällöin tuoretta leipää ja muuta ruokaa.

Joitakin vuosia sitten paikalliset leijonaklubit kokeilivat yhteistyössä kaupan kanssa hävikkiruuan jakamista tarvitseville ainakin isojen juhlapyhien edellä. Yhteistyössä oli mukana myös sosiaalitoimi. Kauppahan ei voi lahjoittaa ruokaa yksityisille ihmisille, mutta kokeilu onnistui kun kumppanina oli hyväntekeväisyysjärjestö.

Vieläköhän yhteistyö jatkuu? Ellei, idea olisi uudestaan aloittamisen väärti. Sitä voisi vielä jopa jalostaa. ja ottaa kaupan lisäksi myös ravintolat ja mukaan talkoisiin. Joissakin kunnissa ja varsinkin isoissa kaupungeissa on nimittäin kokeiltu hyvällä menestyksellä esimerkiksi laitoskeittiöissä ja ravintoloissa syntyvän hävikkiruuan myymistä halukkaille.

Hyöty olisi Huittisissakin sekä ostajien että ravintolan: ostajat saisivat edullisesti hyvää ruokaa ja ravintoloiden ja ammattikeittiöiden ruokahävikki vähenisi. Hävikin vähentäminen on tarpeen, sillä sitä syntyy vuoden mittaan valtavat määrät.

Huittinen tunnetaan ruokakaupunkina. Tähän imagoon voisi hyvin yhdistää hyväntekeväisyyden ja ympäristöajattelun. Ja sitähän hävikkiruuan hyödyntäminen juuri olisi.