Oman elämänsä asiantuntijoille

24.01.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Huittisissa järjestettiin viitisen vuotta sitten Liikkuva ikäinfo -tapahtumia, joiden avulla vietiin neuvonta- ja ohjauspalvelua kaupungin eri kylille. Infoja pidettiin kolmisenkymmentä kertaa kymmenellä kylällä.

Huittinen on panostanut ikäihmisten palveluihin monella tavalla, mutta valtaosa palveluista on kaupungin keskustassa. Kaikilla ei ole mahdollisuus lähteä matkan takaa esimerkiksi ikäihmisten kerhoihin, neuvontatilaisuuksiin tai muihin tapaamisiin.
Tarvetta palvelujen viemiseen kylille on, sen osoittivat taannoiset ikäinfot, sillä niihin osallistui yli 200 henkeä.

Nyt ikäinfoja järjestetään kylillä jälleen ja olettaa sopii, että osallistujia riittää taas. Kaikki keinot ikääntyvien terveyden edistämiseksi, omatoimisuuden ja mielenvirkeyden säilymiseksi ovat tarpeen jos halutaan, että mahdollisimman moni pärjää kotonaan mahdollisimman pitkään.

Valtaosa meistä tarvitsee ikääntyessään, loppuelämänsä ajan, erilaisia palveluja. Ikäihmiset ovat itse oman elämänsä asiantuntijoita, mutta jos ei tiedä, millaisia palveluja kotikunnassa on tarjolla, eivät kaikki välttämättä osaa lähteä niitä hakemaan.

Kylille jalkautuvat ikäinfoammattilaiset ovat tässä tärkeä apu. He jakavat tietoa ja neuvovat, millä tavoin omaa toimintakykyään voi kehittää ja pitää yllä. Tärkeitä ovat myös testausmahdollisuudet, jotka voivat nostaa esiin vielä piileviä ongelmia. Kun niihin päästään ajoissa kiinni, voidaan niiden pahenemista kenties ehkäistä.

Kylillä nyt järjestettäviin ikäinfotilaisuuksiin voivat osallistua myös kaikki ikäihmisten asioista kiinnostuneet. Hyödyllistä tietoa voivat saada siis muutkin, myös he, jotka ovat vasta ikääntymisen kynnyksellä tai jotka ovat huolissaan läheisen ikäihmisen terveydestä ja toimintakyvystä. Ihanteellista olisi, että Liikkuva ikäinfo jäisi pysyväksi, jatkuvaksi käytännöksi.