Antaa Vapaavuoren räksyttää

23.05.2018 Minna Karru
kuva

Antaa Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren räksyttää Helsinkiä kaltoin kohtelevasta sote-mallista. Antaa suurkaupunkien C21-verkoston nostaa esiin ongelmia toisensa perään.

Seutukaupungit uskovat toisenlaiseen etenemiseen, onnistumisten esiinnostamiseen, positiivisuuteen, ei vastakkainasetteluun. Seutukaupunkiverkoston puheenjohtaja, Huittisten kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa tosin joutui toteamaan, että myönteisellä asennoitumisella ei ole niin helppo päästä julkisuuteen.

Seutukaupunkiseminaarissa Huittisissa alueasiantuntija Timo Aro kannusti silti jatkamaan valitulla polulla. Seutukaupunkien on kainostelematta tuotava esille vahvuuksiaan ja kasvutarinoitaan.

 

Yhtä totta on kansanedustaja Kristiina Salosen paneelissa esittämä varoitus liiasta sinisilmäisyydestä. Tarvitaan vahvaa edunvalvontaa, mutta myös sen voi tehdä rakentavassa hengessä.

Timo Aronkin mukaan kritiikki on vakuuttavampaa, jos asiansa tueksi esittää uskottavia, konkreettisia ja toteutuskelpoisia ratkaisuja. Seutukaupunkien kasvun ja elinvoiman kehittämisen tärkein väline piilee seutukaupungeissa itsessään. Aluetutkija muistutti myös, että seutukaupungeilla on oltava jatkuva valmius keksiä itsensä uudelleen, niin ne ovat tehneet onnistuneesti monta kertaa aikaisemminkin.

Oleellista on Aron mukaan mahdollisuusnäkökulma: kaupungin vireystila, mentaliteetti ja tulevaisuususko. Ne seikat erottavat seutukaupungin ja menestyvän seutukaupungin.

 

Paneelissa huudettiin apuun myös mediaa.

Kansanedustaja Ari Jalonen harmitteli, että suomalaiselle media-asialistalle mahtuu kerralla vain yksi asia. Nyt se on Vapaavuori ja sote. Jalonen haastoikin toimittajia 'kulkemaan vastavirtaan.

Loimaan Lehden päätoimittaja Kati Uusitalo ei voinut olla käyttämättä yleisöpuheenvuoroa. Hän totesi, että paikallislehdissä uidaan vastavirtaan, kerrotaan ihmisten tarinoita ja onnistumisista. Lukijoilla on valtava positiivisuuden jano.

Uusitalo myös korosti, että paikallislehti tekee paikkakunnallaan elinvoimaa joka päivä. Enemmän oikeassa hän ei voisi olla.