Hyssyttely ei auta

22.11.2017 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Huittislaisilla nuorilla menee keskivertoa paremmin.
Siltä näyttää ainakin Helsingin Sanomien tekemän syrjäytymisvertailun (HS 21.11.) perusteella. Vertailuun oli otettu mukaan 176 kuntaa, joissa on yli 5 000 asukasta. Huittinen oli 44.:ksi paras.

Kaikki ei ole kuitenkaan kunnossa, siitä kertoo syksyn mittaan Huittisissa lisääntynyt ilkivalta. Ympäri kylää on tehty kaikenlaisia tihutöitä, osa sellaisia, joissa olisi ollut ainekset todella isoihin vahinkoihin. Esimerkiksi papereiden polttaminen Huhkolinnan sisätiloissa olisi pahimmillaan voinut tuhota koko rakennuksen.

Kun tällaista tapahtuu, leikitään niin isoilla asioilla, että niihin on syytä puuttua jämäkästi. Varsinkin, kun asialla ovat ilmeisesti hyvin nuoret, oikeastaan vielä lapset. On vaikea uskoa, että heidän tarkoituksensa olisi oikeasti aiheuttaa jotakin vakavaa. Todennäköisesti kyse on näyttämisenhalusta kavereille ja ehkä myös omien rajojen testaamisesta. Osittain myös siitä, ettei ole mitään järkevää tekemistä. Porukalla keksitään mitä järjettömämpiä asioita.

Oli syy mikä hyvänsä, ilkivalta on saatava loppumaan, ennen kuin tilanne pääsee liian pitkälle. Jos vahingonteko saa jatkua, ennen pitkää tapahtuu jotain peruuttamatonta.

Alaikäiset eivät joudu rikosoikeudelliseen vastuuseen, mutta korvausvelvollisuus heilläkin on.
Lapset pitäisikin saada ajattelemaan tekojensa seurauksia ja vanhempien tehtävä on laittaa heidät niitä miettimään. Tämä edellyttää sitä, että vanhemmat tietävät, missä heidän lapsensa liikkuvat ja mitä he puuhaavat. Tarvitaan myös koko yhteisön valppautta puuttua asiattomaan käytökseen.
Kuten sosiaalityöntekijä Tuulia Sarin (s.3) sanoo, hyssytteleminen ei auta, tärkeintä on saada pahateon kierre katkeamaan.