Lähiruoka ja Lauha maailmankartalle

22.08.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Lähiruoka on pitkään ollut yksi Suomen ruokapolitiikan kärjistä. Maa- ja metsätalousministeriön valmistelemaa ja valtioneuvoston hyväksymää lähiruokaohjelmaa on noudatettu vuodesta 2013 lähtien.

Ohjelman tavoitteena on muun muassa monipuolistaa lähiruuan tuotantoa, parantaa pienimuotoisen elintarvikejalostuksen ja myynnin mahdollisuuksia, parantaa alkutuotannon mahdollisuuksia sekä kasvattaa lähiruuan osuutta julkisista hankinnoista.

Kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia ruuan alkuperästä ja haluavat ostaa sitä, mitä tuotetaan, valmistetaan ja jalostetaan lähellä. Onneksi myös kauppa on vastannut kuluttajien kiinnostukseen ja lähiruuan kysyntään. Ostoskoriinsa voi entistä useammin poimia kotipaikkakunnan tai lähiseudun tuottajien vihanneksia, juureksia, lihaa, viljatuotteita ja paljon muuta.

Maaseudulla, mistä ruoka tulee, kotimaisen ja lähituotannon arvostus on monelle itsestään selvä asia. Tiedonjakoa tarvitaan silti, ja sitä tehdään viikonloppuna Huittisissa mainiolla tavalla Lauhan Lähiruokafestareilla, joita on valmisteltu pitkään ja huolella. Valmistelutyön tuloksena on syntynyt tapahtuma, jossa on sopivasti asiaa, viihdettä ja tietenkin lähiruokaa monessa muodossa.

Lähiruokatapahtumalle on tilausta, siitä kertoo muun muassa suuri yhteistyökumppanien määrä, jonka Lauhan maamiesseura on saanut mukaan järjestelyihin. Toinen merkki festivaalin merkityksestä on se, että tapahtumaan osallistuvat myös hallituksen lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen ja ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

Lauhassa ei siis ole menty siitä, missä aita on matalin, vaan on haluttu luoda korkeatasoinen ohjelma ja oikeasti nostaa lähiruokateeman tärkeitä asioita valokeilaan ja keskusteluun.

Toivottavasti sana tapahtumasta on kiirinyt myös hiukan kotipaikkakuntaa laajemmalle ja Lauhan kylään lähtisi niitäkin ihmisiä, joille maaseutu, sen antimet ja monet mahdollisuudet ovat kokonaan uusia asioita. Yksi Lauhan Lähiruokafestarin tärkein tavoite kun on näyttää, mistä ruoka tulee ja mitä kaikkea maalla osataan ja tehdään.