Aitoa kiinnostusta ja tahtoa

22.02.2017 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Kuntavaalit lähestyvät ja ehdokaslistojen on oltava valmiina ensi viikolla. Ehdok-kaiden saaminen ei ole tainnut olla millekään puolueelle kovin helppoa. Suurta osaa kansalaisista kun eivät politiikka ja vaikuttaminen kiinnosta lainkaan,
Innokkuutta asettua ehdolle tämän kevään kuntavaaleissa on ehkä vähentänyt se, että sote-asiat päätetään pian maakuntatasolla. Kuntien päätettäväksi jää kuitenkin vielä paljon tärkeitä asioita, muun muassa koulutus- ja kulttuuripalvelut, maankäyttö ja rakentaminen sekä asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.
Kuntapäättäjän tehtävät ovat vaatineet huolellista perehtymistä monenlaisiin asioihin. Voisi ajatella, että päättäjän pesti nyt hiukan helpottuu kun enää ei tarvitse olla niin monen alan ”asiantuntija”.
Valtaosa kuntavaaliehdokkaista on Huittisissakin todennäköisesti jo tiedossa, mutta jos kipinä syttyy vasta nyt, aina voi kysellä, vieläkö mahtuisi mukaan. Ehdokaslistojen jättöpäivähän on ensi keskiviikkona.
Viime marraskuussa julkistettiin valtiotieteen tohtori, projektitutkija Merja Jutila Roonin raportti Kenen demokratia? Raportin mukaan demokratian keskeinen ongelma onkin se, että eri ryhmät osallistuvat yhteiskunnalliseen päätöksentekoon epätasaisesti.
Päätöksiä tekemään tarvitaan kuitenkin kaikenlaisia ja kaikenikäisiä aktiivisia ihmisiä. Kuntatasolla tarvitaan erityisesti heitä, joilta löytyy aitoa kiinnostusta, innostusta ja ennen kaikkea tahtoa viedä kotipaikkakunnan kehitystä eteenpäin.