Urheilu tarjoaa yhteisöllisyyttä ja elämyksiä

21.03.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Urheilu on monelle suomalaiselle tärkeä asia. Se kiinnostaa ja herättää tunteita, jopa tunnemyrskyjä. Omaa joukkuetta tai suosikkiurheilijaa seurataan tarkasti ja kun tulee menestystä, eletään täysillä mukana juhlahumussa. Kun menestystä ei tule, petytään katkerasti.

Samanlaisia tuntemuksia koetaan sekä paikallistasolla että valtakunnan huippu-urheilua seuratessa. Kilpakentillä ja otteluissa nähdään urheilusta kuitenkin vain pieni osa. Yleisö ei voi tietää, mitä kaikkea vaaditaan, jotta toiminta pyörii ja tuloksia syntyy. Taustalla tehdään paljon näkymätöntä työtä, usein hyvinkin pienin taloudellisin resurssein ja muutaman ihmisen voimin.

Seurat tekevät äärimmäisen tärkeää työtä myös ruohonjuuritasolla lasten ja nuorten liikuntaharrastuksen lisäämiseksi. Ellei urheiluseuroja olisi, paljon hyvää puuttuisi Huittisistakin.

Kun harrastuksesta tulee tavoitteellista kilpaurheilua, työn tuloksia mitataan menestyksellä ja siihen tarvitaan seuraväen lisäksi myös sponsoreita ja yleisöä, joka jaksaa kannustaa myötä- ja vastamäissä. Huittisissakin moni laji on saanut vahvan kannattajajoukon. Lentopallon naisten liigajoukkueen lisäksi muun muassa Lujan edustusjoukkueen jääkiekko-ottelut vetävät katsomoon väkeä, samoin seuran jalkapallojoukkueilla ja Rupun salibandylla on omat kannattajansa.

Seurojen on hyvä muistaa, että nykyajan yleisö osaa olla vaativaa. Sen takia on tärkeää tiedottaa kaikenlaisista asioista, niin menestyksistä kuin tappioista, mieluummin paljon kuin vähän.

Avoimuus lisää yleisön sitoutumista eikä kenelläkään varmasti ole liikaa faneja. Päinvastoin toivoisi, että entistä useampi innostuisi edes kerran katsomoon seuraamaan, mitä vaikkapa liigatason lentopallo-ottelussa tapahtuu. Kokemus voi tuoda elämään aivan uuden asian ja uuden yhteisön, jossa toimia.

LP Vampula Huittinen voi parhaassa tapauksessa olla koko kotikaupungilleen sitä, mitä Ässät on Porille, Lukko Raumalle, Valepa Sastamalalle ja Hurrikaani Loimaalle. Kaikkihan on kiinni asenteesta.