Nyt saa vaikuttaa

21.02.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Meneillään olevan sote-uudistuksen tavoitteena on muuttaa sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteita ja palveluja muun muassa niin, että palvelujen saatavuus paranee. Yksi keino tähän on valinnanvapauden lisääminen, jota hallitus on esittänyt sote- ja maakuntauudistukseen.
Valinnanvapaus tarkoittaa käytännössä sitä, että lääkäriin ja sosiaalityöntelijälle pitäisi päästä nopeammin, haluamansa sosiaali- ja terveyskeskuksen ja suun terveydenhoidon yksikön voi itse valita, samoin voi valita julkisen tai yksityisen palvelun.

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta koko uudistus hämmentää ja ehkä pelottaakin kansalaisia. Sotesta puhutaan julkisuudessa paljon, mutta tavallisen ihmisen on silti vaikea saada selkeää käsitystä siitä, mitä tulee tapahtumaan.

Jokainen kuitenkin tietää, millaisia palveluja tarvitsee ja mistä ne haluaisi hankkia. Muun muassa näitä asioita tiedustellaan satakuntalaisille suunnatussa valinnanvapauden asiakaskyselyssä, joka on osa sote-uudistuksen valmistelutyötä maakunnassa.

Kyselyn tavoitteena on saada mahdollisimman paljon suoraa palautetta sote-palvelujen käyttäjiltä. Tietoja luvataan käyttää maakunnan asukkaiden parhaaksi eli toimivien ja sujuvien palvelujen järjestämiseksi.

Kysely on avoin kaikille satakuntalaisille. Harmi vaan, että kyselyyn voi vastata vain sähköisesti. Se rajaa ulkopuolelle osan ihmisistä, sillä kaikki eivät käytä tietokonetta. Heitä on ehkä edelleen enemmän kuin ajatellaankaan ja myös he käyttävät sote-palveluja.

Niiden, jotka voivat, kannattaa ehdottomasti vastata, sillä kaikki evästykset uudistuksen suunnittelijoille ovat tarpeen. Kritiikki ja mutinat toriparlamenteissa eivät auta. Ainoastaan niillä mielipiteillä, jotka menevät valmistelijoiden tietoon, voi olla merkitystä.

Kyselyyn pääsee tästä.