Perinteitä ja uusia tapoja

20.12.2017 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Mihinkään muuhun juhlaan tuskin liittyy niin paljon odotuksia ja perinteitä kuin jouluun. Monet traditiot ja joulunviettotavat tulevat jostain kaukaa historiasta. Nykyaika on onneksi muuttanut sekä asenteita että tapoja; enää ei ole niin vahvaa sosiaalista pakkoa tietynlaisen joulun rakentamiseen.
Perinteiden noudattamista saatetaan jopa paheksua ja pitää jonkinlaisena taakkana. Perinteissä ei kuitenkaan ole mitään pahaa, ellei niistä tee itselleen pakkoa, ja sitä ei missään nimessä pidä tehdä.

Moni haluaa edelleen joulukuusen, piparitalon, hyasintit ja herkkuja notkuvan pöydän. Nykyaika on muuttanut perheiden joulutapoja, mutta suuri osa toteuttaa edelleen ainakin osaa vanhoista traditioista.
Tuttujen joulun valmistautumistapojen ja niihin kuuluvien asioiden toteuttaminen virittää juhlan tunnelmaan. Jokaisella perheellä on omat joulurituaalinsa, jotka sitovat yhteen, rakentavat jopa siteen suvun historiaan, vuosikymmenten taakse.

On mukavaa huomata, että myös monessa asiassa hyvin modernisti ajatteleville nuorille tutut joulutavat ovat tärkeitä. Kun tullaan lapsuudenkotiin joulunviettoon, toiveena on, että joulu on täynnä tuttuja asioita. Monia näistä perinteistä siirretään myös omille lapsille.
Perinteisiin sekoittuu aina myös uusia tapoja, joista ehkä ajan kuluessa syntyy uusia perinteitä. Tärkeintä on, että joulu on juuri sellainen kuin itse haluaa.

Joulun iloa ja valoa kaikille lukijoillemme!