Maailma avartuu puolin ja toisin

26.06.2019 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Moni nuori haaveilee vaihto-oppilasvuodesta ulkomailla, mutta kaikki eivät voi haavettaan toteuttaa, sen verran kallista vaihtoon lähteminen on. Kansainvälisyyttä, uusia tuttavuuksia ja kokemuksia voi onneksi hankkia myös lyhyempien vaihto-ohjelmien, esimerkiksi Lionstai Rotary-järjestöjen kautta.

Huittisten Leijonaklubit etsivät parhaillaan isäntäperheitä heinäkuun lopulla vaihtoon tuleville ulkomaalaisille nuorille. Ellei esimerkiksi oma lapsi ole ollut vastaavassa vaihdossa, voi vieraan nuoren ottaminen kotiin tuntua hankalalta ja työläältä.

Ne, joilla asiasta on kokemusta, vakuuttavat kuitenkin toista. Vaihtoon tulevan nuoren kanssa eletään tavallista arkea. Isäntäperhe itse päättää, millaiset pari viikkoa nuorelle tarjoaa. Useimmat tekevät vieraansa kanssa pieniä reissuja isompiin kaupunkeihin ja esittelevät tietysti myös kotipaikkakunnan kiinnostavia kohteita ja tapahtumia.

Pari viikkoa on lyhyt aika, mutta sen vaikutukset voivat olla elinikäiset. Parhaimmillaan siitä syntyy suhde, joka rikastuttaa elämää monin tavoin. Moni suomalaisperhe on saanut vaihto-oppilasnuoresta ja hänen perheestään ystäväperheen, jonka kanssa pidetään säännöllisesti yhteyttä.

Suomalaiset ovat usein liian arkoja, eivätkä luota itseensä.

Nuorille vaihtoon lähteminen ja vastaavasti tänne tulevan nuoren isännöiminen tarjoaa mahdollisuuden kehittää kielitaitoaan ja oppia ymmärtämään toisenlaisia kulttuureja. Vaihtokokemus voi myös innostaa opiskeluun tai työhön ulkomaille, mikä taas merkitsee parempia mahdollisuuksia työmarkkinoilla.

Suomalaiset ovat usein liian arkoja eivätkä luota itseensä. Pelätään, ettei osata puhua vierasta kieltä riittävän hyvin tai ettei koti ole tarpeeksi hieno. On hyvä huomata, että myös muissa maissa eletään pääosin tavallista arkea ja kodit ovat tavallisia koteja.

Eivät tänne tulevat nuoret odota luksusta, vaan lämmintä, vieraanvaraista vastaanottoa ja sitä, että saavat lyhyen ajan olla osa suomalaista perhettä ja nähdä, miten meillä eletään.