Luottamustehtävä velvoittaa

20.06.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Huittisissa äskettäinen uutinen Pick N Payn tekemästä markettitonttivarauksesta Sahkon alueelta, otettiin mielihyvin vastaan. Raumalaisen kauppaketjun tulo vahvistaa palveluvarustusta ja tuo hyvän lisän vetovoimaan. Lauttakylä-lehden jutussa 23.5. Pick N Payn Kasper Nyholm totesi, että jos kaupunki näyttää vihreää valoa heidän suunnitelmilleen, asia voi edetä nopeasti ja rakentamaan päästäisiin ehkä jo tänä vuonna.

Kaupungin viranhaltijat ovat valmistelleet asiat niin kuin pitääkin, mutta luottamushenkilöiden toimintaa ei kerta kaikkiaan voi ymmärtää. Pick N Payn poikkeuslupahakemus, kaupungille todella merkityksellinen asia, oli viime viikolla ympäristö- ja rakennuslautakunnan listalla.

Sen saaminen ripeästi eteenpäin on tavattoman tärkeää, mutta lautakunnan kokousta ei voitu pitää, koska paikalla olivat vain puheenjohtaja ja yksi jäsen. Kokous ei siis ollut päätösvaltainen.

Tällaista vastuunkantoa tai oikeastaan vastuunkatoa ei voi ymmärtää. Kun lähtee ehdolle kuntavaaleihin ja tulee valituksi, se velvoittaa. Ei voi olla mahdollista, ettei paikalla ole edes varajäseniä. Jos tulee este, luottamushenkilön on itse huolehdittava siitä, että paikalla on joku muu.

Olivatkohan lautakunnan jäsenet tutustuneet etukäteen esityslistaan? Jos olivat, heidän olisi pitänyt ymmärtää, että Pick N Pay odottaa ratkaisua poikkeuslupaan pikaisesti. On todella noloa joutua tunnustamaan, että ei tullut päätöstä kun luottamushenkilöt eivät vaivautuneet paikalle sitä tekemään.

Tapaus on harvinainen eikä saa toistua. Toivottavasti tämä herättää jokaisessa luottamuselimessä sen verran keskustelua, että vastaavanlaiselta tilanteelta vältytään. Kuntalaiset ottanevat kantaa seuraavissa vaaleissa.

Yrityselämän kehittäminen ja uusien yritysten houkutteleminen on jokaisessa kunnassa, niin myös Huittisissa, elinkeinotoimen kärkiasioita. Tulijoita ei ole jonoksi asti, joten silloin kun joku osoittaa kiinnostusta, on syytä tehdä kaikki voitava, että tulo myös toteutuu.

Yrittäjät ja yritykset mittaavat kunnan yritysystävällisyyttä muun muassa sillä, miten yritysten asioita viedään eteenpäin. Mitä sujuvammin esimerkiksi tonttija kaavoitusratkaisut päätetään ja hoidetaan, sitä paremmat mahdollisuudet on saada uusia yrittäjiä paikkakunnalle.