Kun intiaaneille alkoholia annettiin

20.04.2017 Minna Karru
kuva

"Eilen en käyttänyt puhelinta oikeastaan yhtään, koska tein pihahommia ja ajoin mönkijällä", kirjoitti neljäsluokkalainen Joona digipaastopäiväkirjaansa. Monenlaiselle muunlaisellekin tekemiselle jäi aikaa kun Loiman koulun 3–4-luokkalaiset paastosivat viikon ajan kännykän, tabletin, tietokoneen käytöstä sekä tv:n katselemisesta. Oppilaat ja opettaja Susanna Mahlamäki olivat digimaailmassa enintään puoli tuntia päivässä, tv:tä sai katsella maksimissaan tunnin verran.
Taannoin Helsingin Sanomiin haastatellun aivotutkija Minna Huotilaisenkin mielestä ihmisen kannattaa jättää arkeensa laitteettomia hetkiä. Hän muistuttaa: "Aivot ovat kehittyneet metsästäjä-keräilijöiden maailmassa, jossa on ollut paljon tyhjäkäyntiä. Se on aivojen normaalitila, jossa voimme kehittää muistia ja älykkyyttä. Kun ihminen ei joudu reagoimaan ulkoa tuleviin pyyntöihin, ajattelu alkaa nousta hänestä itsestään."
Ja ajattelusta -– siitä kumpuaa luovuus, uudenlaisen tekemisen kiihdyttäjä.

Sosiaalipsykologi Eeva Raita on jutussa Huotilaisen kanssa samaa mieltä. Hän to-teaa: "Jos tylsyyteen ei hae puhelimesta valmista ratkaisua, ihminen joutuu keksi-mään tekemistä itse. Tekee hyvää vaipua välillä ajatuksiin tai joutua sietämään tyhjyyden tunnetta”, Eeva Raita sanoo.
Huotilainen ja Raita uskovat digilaitteiden kohtuukäyttöön. Huotilainen ottaa vertauksen "villistä lännestä". Hän ajattelee: "Olemme hieman samassa tilanteessa kuin intiaanit aikoinaan, kun heille annettiin alkoholia. Meille on annettu koukuttava väline, ja nyt meidän pitäisi opetella ottamaan itse vastuu sen käytöstä."
Niin juuri teki paastoviikon aikana esimerkiksi kolmasluokkalainen Sara. Hän kirjoitti päiväkirjaansa: "Aamulla mietin, miten rajoittaisin sen puoli tuntia. Ajattelin käyttää päivällä 15 minuuttia ja illemmalla loput 15 minuuttia."
Mitä lapset edellä, sitä aikuiset perässä... Vai?