Seurakunnat ja ehdokkaat mukaan vaalikoneeseen

19.09.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Marraskuussa pidettävien seurakuntavaalien ehdokkaat ovat nyt selvillä. Heitä näyttää olleen entistä vaikeampi löytää, sillä ehdolle asettuneiden määrä väheni sekä Sastamalassa että Huittisissa, missä vähennys oli aikamoinen. Yllättävänä voi pitää myös sitä, että vampulalaisia on ehdolla vain kaksi.

Seurakuntavaalien tämänkertainen teema on Minun kirkkoni. Tavoitteena on saada seurakuntiin eri-ikäisiä, sitoutuneita päättäjiä, jotka tulevat erilaisista taustoista.

Huittisten seurakunnassa ehdokkaina on useita kokeneita luottamushenkilöitä, mutta nuoria valitettavan vähän. Kumpiakin tarvitaan, jotta myös kaikenikäiset äänestäjät saadaan liikkeelle.

Viime seurakuntavaalien aikaan eräs seurakuntalainen harmitteli mielipidepalstalla sitä, että ehdokkaista ei tahtonut saada kovin hyvin tietoa. Hän toivoi näkyvämpää kampanjointia.

Pelkkä nimi ei tosiaankaan kannusta äänestämiseen. Valinnan tekeminen on helpompaa, jos tietää ehdokkaasta muutakin.

Seurakunnilla on mahdollisuus olla mukana valtakunnallisessa vaalikoneessa ja laatia sinne seurakuntakohtaisia kysymyksiä. Toivottavasti Huittisten ja Sastamalan seurakunnissa käytetään tilaisuutta hyväksi, ollaan mukana ja kannustetaan ehdokkaita vastaamaan vaalikoneen kysymyksiin.

Vaalikoneet ovat nykyaikaa ja ihmiset ovat jo tottuneet käyttämään niitä muun muassa kuntavaaleissa. Vaalikoneen avulla seurakuntalaiset voivat verrata omia arvojaan ja tärkeinä pitämiään asioita ehdokkaiden kantoihin ja mielipiteisiin.

Marraskuussa valitaan jäsenet kirkkovaltuustoon, joka käsittelee ja päättää seurakunnan talouteen ja hallintoon liittyvistä asioista. Huittisten seurakunnassa on reilut 7 000 äänioikeutettua, joista neljä vuotta sitten valitettavan pieni prosentti kävi äänestämässä.

On hyvä huomata, että äänestämällä seurakuntavaaleissa voi vaikuttaa myös koko kirkon asioihin. Nyt valittavat kirkkovaltuutetut nimittäin päättävät myös kirkolliskokousedustajista, jotka puolestaan päättävät valtakunnallisista, isoista linjoista.