Hihat heilumaan?

18.07.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Kun huittislaisilta kysyy, mitä he kotipaikkakunnaltaan esittelisivät esimerkiksi kesävieraille tai muille muualta tänne tuleville, moni mainitsee esimerkiksi Huittisten kirkon, Ripovuoren ja Vanhankosken lehtoalueen.

Kirkko on komea ja Ripovuorelta avautuu edelleen upea kansallismaisema, mutta Vanhakoski ei valitettavasti enää ole entisellään. Voi olla, että se mainitaan vanhasta muistista, kaikki eivät ehkä edes tiedä, miten
surullisessa kunnossa se tällä hetkellä on.

Loimijoen kainalossa oleva alue kuuluu nykyään Metsähallitukselle, joka keväällä ilmoitti vähentävänsä koko maassa retkeilijöiden taukopaikkoja. Rahaa kaikkien luontokohteiden ylläpitämiseen ei enää ole, vain eniten kävijöitä houkuttelevat kohteet hoidetaan.

Valitettavasti Vanhakoski kuuluu siihen joukkoon, joka ei houkuttele isoja turistijoukkoja. Huittislaisille ja myös lähialueen ihmisille lehtoalue olisi kuitenkin edelleen mitä mainioin retkikohde, kunhan siitä huolehdittaisiin. Tällä hetkellä sitä ei juuri kannata markkinoida, sillä polut ovat paikoin kasvaneet melkein umpeen ja alueella olevat rakenteet, esimerkiksi aidat ja luontopolun silta ovat huonossa kunnossa.

Lehtoalueella liikutaan edelleen ja sen tulevaisuudesta ollaan huolestuneita. Siitä kertovat lukijoiden monet yhteydenotot Lauttakylä-lehteen. Ihmiset ihmettelevät, eikö mitään voida tehdä, ettei Vanhakoski kokonaan ränsistyisi.

Vastaavanlaista aluetta ei Huittisissa toista ole. Se olisi muun muassa lapsiperheille ja koululaisille erinomainen, lähellä oleva luontoretkikohde. Lehdossakasvaa esimerkiksi monia harvinaisia kasveja, joita ei
täältä muualta löydy. Alueella on myös ainutlaatuinen, oma tunnelmansa, josta soisi mahdollisimman monen pääsevän nauttimaan.

Metsähallitukselta ei Vanhankosken kunnostukseen rahaa tule, jotain muuta pitäisi keksiä. Yksi ratkaisu on kummikohdesopimus, joita Metsähallitus on tehnyt yhdistysten tai muiden toimijoiden kanssa paikallisten
luontokohteiden hoitamisesta.

Huittisista on usein löytynyt talkoohenkeä, esimerkiksi paikallisen rotaryklubin organisoimana raivattiin muutama vuosi sitten pariinkin otteeseen Pukinojan puskittuneita rantamia.

Löytyisikö vastaavanlaista innostusta Vanhankosken kohentamiseen talkoilla. Jos kokoon saisi vaikka kerran vuodessa kokoon ison porukan, joka laittaisi hihat heilumaan, Vanhakoski voitaisiin pitää kohtuullisessa kunnossa.