Hyvä suunnittelu kestää aikaa

18.04.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Uuden Lauttakylän koulun rakentaminen liikahtaa jälleen askeleen eteenpäin, kun rakentamista ohjaava työryhmä aloittaa työskentelynsä ensi viikolla. Työ ei ole helppoa, sillä yhteen pitää sovittaa hyvin monenlaisia tarpeita ja samaan aikaan muistaa, että rahaa ei ole rajattomasti.

Koulun hankesuunnittelussa ovat mukana kaupungin palkkaamat arkkitehti ja pedagogi, jotka yhdessä työryhmän kanssa miettivät toimivaa kokonaisuutta. Vasta sen jälkeen alkaa varsinainen suunnittelutyö. Kuka sen tekee, on vielä auki. Erittäin varteenotettava vaihtoehto on arkkitehtikilpailun järjestäminen.

Tärkeintä on tietysti tilojen tarkoituksenmukaisuus ja toimivuus, mutta myös rakennuksen arkkitehtuuriin kannattaa satsata.

Koulu tehdään vuosikymmeniksi, hyvin näkyvälle paikalle. Kun lähellä jo on näyttäviä, hyvin suunniteltuja rakennuksia, ei riman pidä uuden koulun kohdalla olla sen matalammalla.

Huittisten kirjasto ja palvelukoti Kaariranta aivan naapurissa ovat hyviä esimerkkejä toimivasta, hyvästä arkkitehtuurista. Marja-Riitta Norrin suunnitteleman Kaarirannan katto muuten palkittiin 1998 vuoden kattona.

Arkkitehtuurikilpailua ja varsinkin sen tuloksen toteutusta pidetään helposti liian kalliina ratkaisuna, mutta sitä se ei välttämättä ole. Ei tarvitse tavoitella mitään eriskummallista ja hankalasti toteutettavaa, vaan kaunista, laadukasta, ajatonta ja kestävää suunnittelua, joka on julkisessa rakentamisessa erityisen tärkeää.

Naapurikaupungissa Sastamalassa päätettiin juuri siirtää pitkään vireillä ollutta torialueen uudistamista ja järjestää koko ydinkeskusta-alueesta suunnittelukilpailun yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliiton, Safan
kanssa.

Näin Sastamala toteuttaa tuoretta elinvoimaohjelmaansa, jonka tavoitteisiin onkirjattu muun muassa rohkea ja innovatiivinen kaupunkisuunnittelu. Sen avulla halutaan vahvistaa kaupungin veto- ja pitovoimaa ja saada lisää sykettä asumiseen ja elämiseen.

Samoja asioita halutaan varmaan Huittisissakin. Hyvien palvelujen lisäksi vetovoimavaikutusta on myös sillä, miltä kaupungin keskusta näyttää. Uudesta koulusta tulee yhden sisääntuloväylän näkyvä maamerkki, se on hyvä muistaa.