Joustavaa ja inhimillistä

17.10.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Jokainen, joka on joskus ollut sairaalassa tietää, miten mukavaa on päästä kotiin heti kun kunto sen sallii. Kotona mieliala piristyy, ruoka maistuu ja tutussa ympäristössä toipuminenkin tuntuu etenevän nopeammin. Moni toivookin, että voisi sairastaa ja saada hoitoa kotona, ellei sairaus vaadi jatkuvaa osastoseurantaa.

Nyt tämä on mahdollista myös Huittisissa, missä reilu viikko sitten aloitettiin kotisairaalatoiminta. Suuressa osassa Satakunnan kuntia kotisairaala on toiminut jo hyvän aikaa.

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen uudistaminen junnaa edelleen, mutta on hyvä, että paikallista kehittämistä ei ole jätetty. Soteuudistuksen yhtenä tavoitteena on saada alan kulut pysymään kurissa ja sitä edesauttaa myös kotisairaala, jossa hoitopäivä maksaa paljon vähemmän kuin vuodeosastolla.

Raha on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on myös palvelujen joustavuus ja inhimillisyys. Se, ettei esimerkiksi vanhusten tarvitse aina lähteä jonottamaan keskussairaalan päivystykseen tai se, että saattohoitopotilas voi viettää viimeiset aikansa kotonaan ja saada sinne tarvitsemaansa kivunlievitystä.

Huittisissa kotisairaala hoitaa nyt kaikenikäisiä aikuisia potilaista heidän omassa kodissaan tai palvelutai vanhainkodissa. Isoissa kaupungeissa, varsinkin yliopisto- ja keskussairaalapaikkakunnilla kotisairaalapalveluja järjestetään myös lapsille ja sehän tietysti olisi ihanne kaikkialla. Kun hoitoa saisi myös kotona, se voisi lyhentää esimerkiksi pitkäaikaissairaiden lasten sairaalassaoloaikaa.