Valinnan aika

17.01.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Tänään alkaa presidentinvaalin ennakkoäänestys ja kansalaiset pääsevät ottamaan kantaa, kenet virkaan haluaisivat. Ehdokkaat ovat kiertäneet ahkerasti maata, jutustelleet turuilla ja toreilla kansalaisten kanssa.
Huittisissa on ehtinyt piipahtaa vain pari ehdokasta. Kaikki eivät ole päässeet paikalle, mutta taustajoukot ovat järjestäneet heidän puolestaan vaalitilaisuuksia.

Vaikka eletäänkin aikaa, jolloin ehdokkaista voi saada paljon tietoa esimerkiksi sosiaalisesta mediasta ja muista internetin lähteistä, ei kasvokkain kohtaamista voita mikään. Harva tulee esimerkiksi lähettäneeksi
ehdokkaille kysymyksiä mieltään askarruttavista asioista, sen sijaan tapaamisissa niitä voi hyvinkin esittää.

Nykyajan nopea tiedonvälitys tuo oman lisänsä vaaleihin, mutta kaikkea vanhaa ei silti kannata hylätä. Vaalien ulkomainoksillakin on varmasti vielä tehtävänsä.
Niiltä, jotka eivät seuraa lainkaan politiikkaa, voisivat vaalit mennä kokonaan ohi, mutta katukuvassa vastaan tulevat vaalimainokset saattavat kuitenkin pysäyttää asian äärelle. Parhaassa tapauksessa jopa houkuttelevat äänestämään.

Kaikissa vaaleissa tavoitellaan hyvää äänestysprosenttia. Huittisissa presidentinvaalin äänestysprosentti oli kuusi vuotta sitten 69,1. Toivottavasti nyt päästään vähintään samaan. Tärkeää on saada uurnille myös nuoria äänestäjiä.
Onneksi monessa koulussa, myös Äetsän koulussa, on harjoiteltu äänestämistä Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssin järjestämissä nuorisovaaleissa.

Harjoitusvaaleista jää toivon mukaan kiinnostus yhteisiin asioihin ja vaikuttamiseen ja siten myös äänestämiseen. Suuri vaikutus on myös kodin perinnöllä. Kun vanhemmat äänestävät, äänestämisestä tulee helpommin säännöllinen tapa myös jälkikasvulle.

Myös Lauttakylä-lehdessä on tänään asiaa presidentinvaaleista (s. 12–14). Ehdokkaiden ominaisuuksia ruotii kahdeksan paikallispolitiikasta tuttua henkilöä.