Arvokas kulttuuriteko

16.11.2016 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Huittislainen Loima-Jokisivu-seura on saanut valmiiksi aikamoisen urakan tallentamalla Loimankylän ja sen naapurikylien historiaa viidensadan sivun verran yksien kansien väliin. Kirjoitustyötä on edeltänyt tietojen ja kuva-aineiston keruuprojekti, johon on kulunut uskomaton määrä tunteja.
Tuloksena on laaja teos, joka kertoo paitsi Loimankylän, myös koko Suomen syntymisestä. Kaikki alkoi Loimasta -teos sisältää tietysti eniten lähihistoriaa, mutta myös tietoa paljon vanhemmista ajoista. Monikohan huittislainen tietää, että alueella on ollut asutusta jo kivikaudella.
Kotiseutuliiton mukaan hyvä kotiseututeos antaa tietoa entisille, nykyisille ja uusille asukkaille ja tarjoaa sopivassa paketissa paikallista historiaa, kotiseudun tapahtumia, kehitystä sekä paikallisten asukkaiden muistoja. Kaikkea tätä sisältyy myös Loima–Jokisivu-seuran teokseen. Seura voisikin hyvin ilmoittaa sen liiton Vuoden kotiseututeos -kilpailuun, joka järjestetään vuosittain.
Aikuisten lisäksi Loimankylä-kirjasta voivat ammentaa tietoa nuoremmatkin polvet. Peruskoulun uusi opetussuunnitelma antaa hyvän mahdollisuuden sisällyttää opetukseen entistä enemmän oman lähiympäristön asioita. Esimerkiksi Lauttakylän koulussa on jo tehtykin kyläkierroksia ja tutustuttu Huittisten historiaan.
Kaikki alkoi Loimasta on hyvä lisä opetusmateriaaliin. Koulun kannattaa käyttää hyväkseen myös kirjantekijöiden samoin kuin muidenkin kotiseutuhistoriaa ja perinteitä tuntevien tietämystä ja asiantuntemusta. 
Kansainvälistyminen on nykyään vahva trendi, mutta jokaisen on hyvä tuntea omat juurensa, vaikka maailmankansalaiseksi haluaisikin.