Paras versio Huittisista

16.01.2019 Minna Karru
kuva

Jää mututieto pois. On sen sijaan oikeata näin se on -tietoa. Totta puhui Huittisten kaupungin markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Helena Kaitanen, kun kaupunki julkisti opiskelijatyönä tehdyn asumisen taustatutkimuksen
(s. 7).

Suuria yllätyksiä tutkimus ei tarjonnut. Tieto että, lähivuosina kaupunkiin on muuttanut suhteessa enemmän korkeakoulutettuja kuin muiden koulutusasteiden läpikäyneitä, ei tosin ollut ennalta-arvattava. Hyvä asia joka tapauksessa. Siitäkin huolimatta, että lopputulemaa saattoi vääristää se, että kysely tehtiin pelkästään verkossa.

Tuloksia hyödynnetään keväällä valmistuvassa kaupungin brändikäsikirjassa. Tekemisessä käytetään hyväksi myös tämän kuun ajan käynnissä olevan Huittisten ja muiden seutukaupunkien vetovoimatekijöitä selvittävää kyselyä.

Oma rauha, turvallinen asuinympäristö ja sijainti koettiin Huittisten tutkimuksessa asumisen tärkeimmiksi seikoiksi. Samaa kieltä puhuu Suomen Asuntomessujen viimekesäinen asukasbarometri. Barometrin mukaan maaseutumaisilla paikkakunnilla painottuu luonnonkaunis ympäristö ja oma rauha yhdistyneenä palveluihin kohtuullisilla etäisyyksillä.

Barometritutkimuksesta vastanneen Kari Tervosen mielestä kuntien välille ei kannata rakentaa keinotekoista kilpailutilannetta. Hän uskoo, että kuntien ei kannata yrittää olla parempia kuin muut. Tervosen mukaan riittää, että kunnat pyrkivät tekemään itsestään parhaan mahdollisen version. Siihen Tervonen tarjoaa keinoksi sen, että kunnissa kuunnellaan herkällä korvalla omien asukkaiden toiveita.

Siksikin kyselyihin kannattaa vastata. Ja tosissaan.

 

Tekijöille tilaa

Huittisten asukastutkimuksessa vastaajat saivat myös toivoa. Ja toivomuksia esitettiinkin. Haluttiin esimerkiksi lisää laadukasta ja monipuolista kulttuuritarjontaa. Kaivattiin myös erilaisia tapahtumia vaihtelevissa ympäristöissä ympärivuotisesti.

Siinä riittää työsarkaa heille, jotka valitaan Huittisiin kirjastotoimenjohtajaksi ja museonjohtajaksi. Ja meille kuntalaisille, jotka voisimme itsekin laittaa ideahatun päähän ja toimintahanskat käsiin.

Sitten Huittinen sykkisi vielä enemmän elämää.