Mobiilimuksut maailman hermolla

15.08.2018 Minna Karru
kuva

Älypuhelin on ylivoimaisesti lasten ja nuorten suosituin medialaite. Yhdeksällä kymmenestä 7–14-vuotiaasta suomalaislapsesta on sellainen. Tilastotieto löytyy tuoreimmasta, vuonna 2016 ilmestyneestä, lasten ja nuorten vapaa-
aikatutkimuksesta Media hanskassa.

Ykköslaite ei ole kuitenkaan mikään yllätys. Tampereen yliopiston huittislaistaustainen mediatutkija Elina Noppari antoi jo neljä vuotta sitten Lasten ja nuorten mediaympäristön muutos -julkaisulleen nimen Mobiilimuksut.

Vapaa-aikatutkimus todisti samaa mitä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Tommi Tossavainen sanoi koulunkäyntiohjaajien koulutuspäivässä Huittisissa (s. 2). Älypuhelin on jatkuvasti käsillä. Se on lasten ja nuorten eniten käyttämä nettipääte.

Tutkimuksen mukaan eniten nuoret käyttävät netissä aikaa muiden tuottamien sisältöjen seuraamiseen. Suosittua on myös tiedon hakeminen sekä ajankohtaisten asioiden ja uutisten seuraaminen, joihin kiinnostus kasvaa kun ikävuosia kertyy lisää.

Lapset eivät haluaisi tutkimuksen mukaan olla mediamaailmassa yksin. Alle 10-vuotiaiden lasten yleisin mediatoive on saada pelata yhdessä perheen aikuisten kanssa. Mobiilimuksuissa myös Noppari haastoi vanhempia. Lasten mediaympäristön muutoksesta väitöskirjaa tekevä tutkija totesi, että vanhemmat tuntuvat jättävän jo varhaisnuoret pohtimaan aika itsekseen maailmaa, jonka he median kautta kohtaavat. Hänen mielestään olisi hyödyllistä, että kohti aikuisten mediamaisemaa suuntavien varhaisnuorten kanssa keskusteltaisiin esimerkiksi uutisten sisällöistä.

Mediakasvatusseuran Lasten mediamaailma pähkinänkuoressa -julkaisussa Emmi Huhtanen kehottaakin kasvattajaa kiinnostumaan, koska aikuisen huomio on lapselle merkittävää. Hän toteaa, että media on yksi lapsen kasvuympäristöistä, ja siihen yhdessä lapsen kanssa perehtymällä myös aikuinen oppii, mikä lapsen elämässä milloinkin on tärkeää.

Huhtanen muistuttaa, että yhteinen läsnäoleminen myös lisää kasvattajan varmuutta siitä, että kulutetut mediasisällöt ovat lapselle sopivia. Media on silloin hanskassa, muuallakin kuin vain vapaa-aikatutkimus 2016:n pääotsikossa.