Hyötyä yksilölle ja yhteiskunnalle

14.08.2019 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Sataopiston uusi opinto-ohjelma on julkaistu ja kurssien kirjo näyttää jälleen kerran melkoiselta runsaudensarvelta.

Aktiiviset kurssitarjonnan käyttäjät tietävät, miten paljon opistossa harrastaminen ja uusien asioiden oppiminen rikastuttavat elämää. Kansalaisopistojen merkitystä arvioidaan ja arvotetaankin useimmiten erilaisilla hyvinvointimittareilla.

Monelle kansalaisopisto on vuosien, jopa vuosikymmenten aikana ollut melkein kuin toinen koti. Kädentaidot, kielet, musiikki ja liikunta, erilaiset luennot ja tapahtumat tuovat elämään paitsi tietoa ja taitoa, myös uusia tuttavuuksia.

Yhteisöllisyyden merkitystä ei turhaan korosteta, sillä yhteiskunnassa on entistä enemmän yksineläjiä. Opiston harrastuspiireistä muotoutuu parhaimmillaan oma yhteisö, johon kuuluminen lisää jäsentensä hyvinvointia ja tuo lisää sisältöä elämään.

Yksilön saamat hyödyt kyllä tiedetään, mutta nyt on todistettu, että kansalaisopistossa opiskelulla on monenlaista hyötyä myös koko yhteiskunnalle. Siitä kertoo Itä-Suomen yliopiston tutkimus, Hyvinvointia ja sosiaalista pääomaa.

Yksi tutkimuksen tuloksista oli se, että opiskelulla on myös taloudellisia vaikutuksia, esimerkiksi se, että kansalaisopiston opiskelijat käyttävät vähemmän sote-palveluita kuin väestö keskimäärin. Mitä useampi kokee elämänsä merkitykselliseksi, kuuluu johonkin yhteisöön ja jaksaa puuhata, sitä suurempi vaikutus sillä on myös kunnan sosiaali- ja terveysmenoihin.

Yhteisöllisyyden merkitystä ei turhaan korosteta.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta voi vetää myös sen johtopäätöksen, että kansalaisopistolla on yhteys kuntien hyvinvointitehtävään; yhteisön elämänlaadun parantuminen vaikuttaa tutkimuksen mukaan oleellisesti kunnan viihtyvyyteen.

Aluetutkija Timo Aro totesi äskettäin tv-haastattelussa, että vähintään yhtä tärkeää kuin vetovoima, kunnille on pitovoima eli se, miten hyvin asukkaat kotikunnassaan viihtyvät. Pitovoimaan vaikuttavat myös hyvät harrastusmahdollisuudet. Huittisissa mahdollisuuksia on runsaasti, yksi tärkeimmistä on kansalaisopisto.