Mistä ratkaisu paikkaongelmaan?

13.12.2017 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Kun väestö ikääntyy ja ikäihmisten määrä koko ajan kasvaa, lisääntyy myös heidän pitkäaikaishoidon tarpeensa. Suuntaus on jo pitkään ollut se, että kunnat pyrkivät panostamaan kotihoitoon, jonka avulla mahdollisimman moni pärjää omassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

Kotona asuminen on varmasti myös monen ikäihmisen oma toive, mutta aina se ei toteudu. Kun kunto heikkenee niin, ettei kotona enää pärjää, pitäisi paikka löytyä jostain muualta. Asia on ajankohtainen esimerkiksi Huittisissa, missä
kymmenkunta vanhusta odottaa sopivaa paikkaa terveyskeskuksessa (s.3). Heidän kuntonsa ei vaadi vuodeosastohoitoa, mutta, mutta muuta vaihtoehtoa ei tällä hetkellä ole.

Terveyskeskus on ensisijaisesti sairaanhoitoyksikkö, mutta tähän tarkoitukseen vuodepaikkoja ei nyt ole riittävästi. Siitä seuraa, että potilaita kuljetetaan sekä keskussairaalaan että Säkylän terveyskeskukseen ja kustannukset ovat aikamoisia. Puhumattakaan siitä, miten raskasta se potilaille ja heidän läheisilleen on. Henkilökunnan mukaan Huittisten vuodeosaston paikkamäärä on kaupungin kokoon nähden sopiva, kunhan kaikki paikat vain olisivat tarkoituksenmukaisessa käytössä.

Päättäjät ovat nostaneet asian esiin useammankin kerran esimerkiksi valtuustossa, mutta mitä sille aiotaan tehdä, se ei ole selvinnyt. Sote-uudistuksen takia moni asia on tietysti auki, mutta sen toteutumiseen menee vielä aikaa. Tähän asiaan tarvittaisiin ratkaisu pikaisemmin.