Suunnitelmia on, toteutus jää

13.06.2018 Marja-Liisa Hakanen
kuva

Huittisissa pohdittiin viime viikolla jälleen kerran, miten saataisiin lisää väkeä poikkeamaan kaupungin keskustaan. Tällä kertaa mietintämyssy laitettiin päähän kivijalkakauppakulttuuria edistävän Kortteerihankkeen  tiimoilta.

Tuumaus tuotti kiinnostavia ideoita, esimerkiksi taideteoksesta, jonka osaset johdattaisivat valtateiltä kohti keskustaa. Jälleen nousivat esiin myös torin, Kirkkopuiston ja vierasvenelaiturin rannan elävöittäminen.

Aikomus on, että ideoita jalostetaan ja viedään eteenpäin yhteistyössä yrittäjien ja kaupungin kanssa. Sama aikomus on ollut vuosien mittaan monella muullakin hankkeella ja suunnitelmalla, mutta kovin vähän niistä on loppujen lopuksi toteutunut.

Vuonna 2013 käytettiin paljon aikaa ja rahaa keskustan kehittämissuunnitelmiin. Suunnittelusta järjestettiin kilpailu, valittiin voittaja, jonka ehdotukseen ottivat kantaa niin kaupungin viranhaltijat, päättäjät, yrittäjät ja tavalliset asukkaat.

Toki heti todettiin, että suunnitelmaa toteutetaan vähitellen, koska kaikkeen eivät kaupungin varat heti riitä. Nyt on kulunut viisi vuotta, eikä suunnitelmasta ole vielä syntynyt keskustaan kovin paljon näkyviä jälkiä. Jokirantoja on siistitty, talviajan valaistukseen keskustassa on satsattu, mutta moni muu asia odottaa edelleen.

Samoin taisi käydä edelliselle, 90-luvulla tehdylle keskustasuunnitelmalle. Jotenkin toivoisi, että edes yksi suunnitelma vietäisiin´loppuun ennen kuin tehdään uusia.

Ja kun raha on tiukassa, jo pientenkin asioiden kohennuksella voidaan vaikuttaa keskustan ilmeeseen. Vaikkapa sillä, että liikennemerkit ovat suorassa ja hyväkuntoisia.

Vuonna 2013 hyväksytyssä suunnitelmassa mainittiin muun muassa Leijonapuiston laajentaminen niin, että sinne saataisiin kaupunkilaisten yhteinen grillauspaikka, vesielementtejä, esimerkiksi suihkulähteitä eri puolille keskustaa, valaistut portit silloille ja Pukinojan varresta koko kylän virkistysalue.

Kaupungin viranhaltijoilla ja luottamushenkilöillä on tällä hetkellä paljon pohdittavaa. On sote-uudistus, isoja investointihankkeita ja monta muuta asiaa, jotka vievät aikaa ja rahaa. Samaan aikaan on pidettävä huoli elinvoimasta ja lisättävä vetovoimaa. Siksi toivoisi, että keskustan kehittämissuunnitelmasta toteutettaisiin vaikka yksi asia joka vuosi. Kaikkiin ei varmasti tarvita tähtitieteellistä budjettia.